Banca Transilvania a cumpărat OTP Bank cu peste 300 de milioane de euro

Andrei Dumitru 09/02/2024 | 15:49 Ştiri
Banca Transilvania a cumpărat OTP Bank cu peste 300 de milioane de euro

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România din punctul de vedere al activelor, a încheiat achiziția băncii OTP Bank România, instituția financiară controlată de grupul maghiar cu același nume.

Conform Bursei de Valori București, Banca Transilvania cumpără pachetul integral de acțiuni al grupului OTP România cu suma de 347,5 milioane de euro.

„Consiliul de Administrație al Băncii Transilvania a aprobat în data de 08.02.2024 perfectarea tranzacției pentru achiziționarea a 100% din acțiunile OTP Bank România S.A., precum și a altor companii din Grupul OTP România (inclusiv OTP Asset Management SAI SA si OTP Leasing Romania IFN SA), semnarea contractului având loc în cursul zilei de azi. Prețul total al tranzacției ce urmează să fie plătit de către Banca Transilvania este de 347,5 milioane de euro”, se arată în comunicatul BVB.

Totodată, BVB transmite că, până la finalizarea tranzacției, cele două bănci vor funcționa ca instituții financiare independente.

„Dorim să precizăm că atât Banca Transilvania, cât și OTP Bank Romania SA vor acționa ca entități separate până la finalizarea tranzacției”, se mai arată în comunicat.

Banca Transilvania, care este, în momentul de față, cea mai mare bancă din România din punctul de vedere al activelor, își va consolida poziția în clasamentul bancar. După încheierea tranzacției, aceasta ar trebui să aibă o cotă de piață de 23% (în prezent, cota de piață fiind de 19%).

Discuțiile vânzării OTB Bank circulă în presă de aproape un an. Bloomberg scria că OTP Bank din România ar putea fi evaluată la 300 milioane de euro sau mai mult, au declarat, adaugă surse pentru Bloomberg.