Bacalaureat 2020. Ce subiecte au picat la Limba şi literatura română

NewMoney 22/06/2020 | 11:00 Ştiri
Bacalaureat 2020. Ce subiecte au picat la Limba şi literatura română

Peste 155.000 de absolvenţi ai clasei a XII-a s-au înscris pentru a susţine Bacalaureatul, care începe luni, cu proba de Limba Română. Elevii pot intra în clase doar până la ora 8:30, iar la intrare le va fi măsurată temperatura, care nu trebuie să depăşească 37,3 grade Celsius. Va fi organizată o sesiune specială, în 6 iulie, pentru elevii aflaţi în izolare sau confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus.

Bacalaureat 2020. Ce subiecte au picat la Limba și literatura română – Profilul real și uman

Examenul a început la ora 9.00. Candidații au primit subiectele la română la bacalaureat și au avut la dispoziție trei ore pentru rezolvare. Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru.

Primele două subiectele la proba de Limba și literatura română au fost aceleași la profilul real și la profilul uman. Diferența dintre cele două profile a fost la subiectul al III-lea.

La primul subiect elevii au avut, la punctul A, un fragment din „Amintiri despre G. Călinescu”, iar la punctul B să redacteze un text argumentativ dacă mass-media contribuie la crearea imaginii unei persoane publice. La subiectul al II-lea la examenul de Bacalaureat la Limba Română elevii au avut un text din Ion Agârbiceanu, Arhanghelii.

La al treilea subiect, elevii de la profilul real au avut de prezentat „particularitățile unei comedii studiate”.  Elevii de la profilul uman au trebuit să redacteze un eseu în care să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată

Subiectul al III-lea de la profilul uman. Sursa fotografii: stiriedu.ro

Când se afișează rezultatele de la Bacalaureat 2020

Rezultatele de la Bacalaureat 2020 pe care le vor obține absolvenții de liceu vor fi anonimizate, pe modelul notelor înlocuite prin codul unic al candidatului de la Evaluarea Națională.

Anonimizarea rezultatelor, o premieră în istoria examenelor din România, a fost introdusă chiar în timpul probelor de Evaluare Națională, ca urmare a unei solicitări din partea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, susține Ministerul Educației, scrie EduPedu.ro.

Anonimizarea este, astfel, valabilă atât pentru Bacalaureat, cât și pentru Evaluarea Națională.

În comunicatul de presă în care a anunțat aplicarea pentru prima dată a acestei proceduri, Ministerul Educației a precizat că “numele și prenumele candidaților la examenele naționale vor fi publicate în format anonimizat”.

Pe data de 30 iunie 2020, până în ora 13.00 se vor afișa rezultatele la probele scrise. Între 1 și 4 iulie se depun și rezolvă contestațiile, iar notele finale vor fi afișate în data de 5 iulie 2020.

Trei sesiuni la Bacalaureat 2020

Anul acesta vor fi organizate trei sesiuni de Bacalaureat. S-a renunțat la sesiunea specială pentru olimpici, dar s-a adăugat una specială, pentru elevii afectați de coronavirus sau cu temperatură la primele examene.

De asemenea, au fost organizate examene în aproape orice liceu: anul acesta, se consideră centru de examen unitatea de învățământ la care s-au înscris cel puțin 30 de candidați proveniți din seria curentă și/sau din seriile anterioare.

Calendarul Bacalaureat 2020 – prima sesiune

3 – 10 iunie 2020 Înscrierea candidaților
11 – 17 iunie 2020 Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale
22 iunie 2020 Limba și literatura română – proba E a) – proba scrisă
23 iunie 2020 Limba și literatura maternă – proba E b) – proba scrisă
24 iunie 2020 Proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă

  • Examen la Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională
  • Examen la Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus

25 iunie 2020 Proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) – proba scrisă

Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:

  • Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională
  • Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus

30 iunie 2020 Afișarea rezultatelor la probele scrise – până la ora 12:00

30 iunie 2020 Depunerea contestațiilor în intervalul orar 16:00 – 20:00

1 iulie 2020 Depunerea contestațiilor în intervalul orar 8:00 – 12:00

1 – 4 iulie 2020 Rezolvarea contestațiilor

5 iulie 2020 Afișarea rezultatelor finale