Avertisment: mediul de afaceri anticipează o creștere economică de două ori mai mică decât cea oficială

Alexandra Pele 20/03/2017 | 15:20 Ştiri
Avertisment: mediul de afaceri anticipează o creștere economică de două ori mai mică decât cea oficială

 

Mai mult de jumătate dintre directorii financiari din România se așteaptă ca economia locală să avanseze cu mai puțin de 2,6% din PIB, jumătate din creșterea economică prognozată de Guvern, de 5,2%, reiese din Deloitte România CFO Survey.

Astfel, 29,7% dintre directorii intervievați sunt de părere că economia va crește cu mai puțin de 1,5% în 2017, în vreme ce 23,4% văd un avans cuprins între 1,6% și 2,5% din PIB. Așteptările lor sunt ceva mai optimiste decât cele de anul trecut, când peste 75% dintre CFO vedeau o creștere de sub 2,6%.

Pe de altă parte, 70% dintre directorii financiari români chestionați estimează venituri în creștere în următorul an. Evenimente externe precum Brexit au generat sentimente contradictorii, astfel că jumătate dintre directorii financiari români intervievați în cadrul CFO Survey anticipează efecte negative asupra afacerilor pe care le conduc, iar 39% ca având un impact pozitiv, în special datorită creșterii ratei retenției pe piața locală. 63% dintre directorii financiari consideră că actualul climat de business are un grad firesc de incertitudine.

„Directorii financiari locali sunt mai degrabă interesați de menținerea performanțelor operaționale actuale decât dispuși să își asume activități riscante, tendință care ne așteptăm să continue”, spune Ahmed Hassan, country managing partner Deloitte România.

Principalele arii care îi preocupă pe directorii financiari din România sunt lipsa personalului calificat și presiunea pieței asupra scăderii prețurilor pentru bunuri sau servicii.

Potrivit studiului, directorii financiari români sunt mai precauți și reticenți în asumarea riscurilor, întrucât 70% dintre ei consideră că nu este momentul să-și încarce bilanțurile contabile cu riscuri suplimentare. De asemenea, 74% dintre directorii financiari consideră controlul asupra costurilor drept o prioritate pentru business, iar 42,2% cred că scăderea cheltuielilor directe și indirecte este importantă.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.