Aproape 40% din cumpărătorii de locuințe din marile orașe vor să facă plata cash

Andreea Neferu 23/01/2017 | 15:08 Ştiri
Aproape 40% din cumpărătorii de locuințe din marile orașe vor să facă plata cash

În marile orașe din România, unu din trei locuitori este interesat să realizeze o tranzacție imobiliară, fie că este vorba de cumpărare, vânzare sau închiriere, potrivit unui studiu realizat de portalul imobiliare.ro.

În plus, cumpărătorii alocă mai mult timp pentru găsirea unei locuințe potrivite, importanța acordată prețului diminuându-se, semnal că piața rezidențială românească se maturizează.

Din totalul populației cu o nevoie imobiliară, 53,7% vor să cumpere o locuință, 11,8% – să ia o proprietate în chirie, 25% – să vândă, iar 9,5% – să dea spre închiriere o locuință.

Studiul imobiliare.ro mai arată și că 40% din români vor să facă plata cash pentru locuința pe care și-o doresc, în timp ce restul de 60% intenționează să contracteze un credit bancar.

Dintre potențialii cumpărători, 46,3% s-ar afla la achiziția primei lor locuințe, 39,8% au deja o casă, dar își doresc una nouă, iar restul sunt interesați să facă o achiziție în scop investițional, adică pentru închiriere.

Românii se informează în general de pe internet atunci când vor să cumpere sau să închirieze o locuință, 58% alegând, ca prima sursă de informare, site-urile imobiliare. Urmează cunoștințele apropiate și prietenii, agențiile imobiliare, apoi site-urile generaliste de anunțuri, rețelele sociale și târgurile imobiliare.


FOTO: Mediafax

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.