Anunț oficial: Primul caz de coronavirus a fost confirmat în România – UPDATE

Andrei Dumitru 26/02/2020 | 22:49 Ştiri
Anunț oficial: Primul caz de coronavirus a fost confirmat în România – UPDATE

UPDATE. Bărbatul a ajuns la Institutul Matei Balş din Bucureşti şi va rămâne izolat de ceilalţi pacienţi.

”Transportul s-a desfăşurat în condiţii normale pentru astfel de situaţii şi nu a reprezentat niciun pericol pentru pacient, personalul medical sau alte persoane.

Bărbatul care a contactat virusul a fost transportat cu o autospecială SMURD din cadrul ISU Dolj dotată corespunzător şi având condiţii de izolare totală a pacientului.

De asemenea, pe timpul transportului, pacientul a fost asistat, pe lângă personalul medical, de un echipaj specializat în intervenţii de tip CBRN (situaţii de contaminare chimică, biologică, radiologică sau nucleară)”, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Bărbatul a fost predat personalului Institutului Matei Balş şi va rămâne izolat complet de restul pacienţilor.

Medicii au stabilit deja o schemă de tratament, iar starea sa este bună, neavând simptome specifice.


Coronavirusul a intrat oficial în România. Primul caz a fost confirmat la Gorj. Este vorba despre o persoană care a intrat în contact cu italianul diagnosticat deja la Rimini şi care s-a aflat pentru câteva zile în ţară.

”Putem confirma – există diagnosticul virusologic pozitiv realizat la Institutul Matei Balş, confirmat de profesorul Streinu-Cercel. Este vorba de un pacient din grupul de la Gorj”, a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan, la Antena 3.

Potrivit acestuia, mai există deja o probă în lucru. Moldovan a spus că persoana respectivă este în carantină.

Ministrul Victor Costache a spus într-o conferință de presă că este vorba despre un bărbat din Gorj, iar acesta este asimptomatic, adică nu prezintă încă simptome. Este vorba despre una dintre persoanele din Gorj care a intrat în contactul cu italianul în vârstă de 71 de ani.

Persoana va fi transferată în această seară la „Matei Balș”. În casa bărbatului mai locuiesc 7 persoane care au fost testate, iar rezultatul a fost negativ. Raed Arafat anunță că cele șapte persoane vor rămâne însă în carantină pentru 14 zile.

Totodată, la „Matei Balș” sunt 33 de probe de la Gorj pentru care se așteaptă rezultatul.

Bărbatul din Italia ar fi infectat și trei persoane din țara natală

Autoritățile italiene au anunțat miercuri seară că acesta ar fi contaminat trei persoane după ce a ajuns în țara sa. Este vorba despre un angajat și de un client al restaurantului pe care îl deține italianul în vârstă de 71 de ani, dar și despre italianul în vârstă de 51 de ani, care a fost și el în România.

Bărbatul, cu reşedinţa în oraşul Cattolica (regiunea Emilia Romagna) din Italia, recent întors din România, a fost diagnosticat ieri cu coronavirus. El se află în acest moment internat la spitalul din Rimini, secţia de boli infecţioase, dar starea sănătăţii lui nu este gravă.

Bărbatul de 71 de ani recent întors din România în Italia, unde a fost diagnosticat cu coronavirus, a fost în țara noastră în perioada 18-22 februarie, unde le-a vizitat pe rudele soției sale, care este româncă, și a avut mai multe întâlniri de afaceri.

El a ajuns în România pe aeroportul din Craiova, apoi a locuit în județul Gorj.

13 persoane de la Gorj care au intrat în contact cu cetăţeanul italian diagnosticat cu coronavirus au fost testate şi au rezultate negative, a anunţat miercuri secretarul de stat în MS Nelu Tătaru.

”Avem şi rezultatele. Toate cele 13 persoane de la Gorj, contacţi direcţi au test negativ coronavirus. Mai sunt în lucru 19 teste cu persoane care nu au fost în contact direct”, a anunţat Tătaru în cursul zilei de miercuri.