ANCHETĂ. Val de morţi suspecte în secţia ATI a Spitalului Sf. Pantelimon din Capitală

Elena Marinescu 11/04/2024 | 16:16 Ştiri
ANCHETĂ. Val de morţi suspecte în secţia ATI a Spitalului Sf. Pantelimon din Capitală

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au început o anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti, după ce au primit o sesizare cu privire la un val de morţi suspecte la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI).

Conducerea spitalului a confirmat faptul că procurorii au primit o sesizare şi, totodată, a declarat că se va pune la dispoziţia organelor de anchetă. Mai mult, reprezentanţii conducerii spitalului au anunţat că vor demara şi o anchetă proprie pentru a afla ce s-a întâmplat cu exactitate în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă.

Între timp, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a decis trimiterea Corpului de Control pentru verificarea aspectelor sesizate.

Totodată, în cursul zilei de 11.04.2024, managerul spitalului a fost informat în scris de către directorul de îngrijiri că există informații provenite de la un asistent medical (nenominalizat), că în perioada 4-7 aprilie, în cadrul secției ATI ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament. Conducerea spitalului a alcătuit o comisie formată din medici din alte secții care să verifice aspectele sesizate.

De asemenea, și Corpul de Control al Ministrului Sănătății se va implica în verificarea acestor acuzații grave legate de siguranța pacienților.

Fiind vorba de o activitate profesională medicală s-a solicitat sprijinul Colegiului Medicilor din Municipiul București, iar concluziile, dacă se impune, vor fi înaintate și altor instituții abilitate, se precizează într-un comunicat.

Informaţiile au fost publicate de cetateanul.net într-o investigaţie realizată de Cătălin Antohe şi Sorin Ghica. Articolul în urma căruia a pornit ancheta face referire la mai mulţi pacienţi care ar fi murit în condiţii suspecte, după ce le-ar fi fost redusă în mod intenţionat doza de noradrenalină, un medicament utilizat pentru creşterea şi menţinerea tensiunii arteriale, pe termen scurt, în situaţii deosebite, precum stopul cardiac, septicemie, transfuzii de sânge sau reacţii la medicamente.