ANAF elimină cel mai contestat formular

Alexandra Pele 13/01/2017 | 17:52 Ştiri
ANAF elimină cel mai contestat formular

 

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a decis eliminarea formularului 088. Ordinul de abrogare a documentului este 1 februarie 2017, până la această dată urmând să fie actualizată procedură, precum si aplicațiile informatice, transmite Fiscul.

„Din analiza procedurilor referitoare la înregistrarea în scopuri de TVA s-a constatat că, pe de o parte, contribuabilii furnizează o serie de informații organelor fiscale prin formularele existente, respectiv: 010, 098 și 099 si că, pe de altă parte, ANAF deține deja sau poate obține prin schimbul de date cu alte instituții o serie de alte informații care pot fi utilizate în evaluarea intenției și capacității de a desfășura activități economice”, se arată într-un comunicat al ANAF.

În aceste condiții, procedura privind stabilirea criteriilor pentru condiționarea înregistrării în scopuri de TVA, aprobată prin OPANAF nr.2393/2016, urmează să fie actualizată, astfel încât să poată fi utilizate informațiile deținute sau obținute de ANAF de la alte entități. De asemenea, vor fi modificate în mod corespunzător aplicatiile informatice folosite în procedura de evaluare.

În urma modificărilor aduse acestui formular în 2016, de către președintele de la acea dată a ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, numeroase companii au rămas fără codul de TVA, ceea ce le-a blocat activitatea. Formularul a fost gândit pentru a sprijini lupta împotriva evaziunii fiscale.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.