Ambasada SUA la Kiev le cere americanilor să părăsească de urgenţă Ucraina. Când ar putea avea loc o invazie militară a Rusiei

Elena Marinescu 26/01/2022 | 18:28 Ştiri
Ambasada SUA la Kiev le cere americanilor să părăsească de urgenţă Ucraina. Când ar putea avea loc o invazie militară a Rusiei

Ambasada Statelor Unite la Kiev le-a cerut miercuri cetăţenilor americani să se pregătească imediat de plecare din Ucraina, transmite Reuters.

Misiunea diplomatică americană apreciază că situaţia securităţii din Ucraina este „imprevizibilă din cauza ameninţării crescute a unei acţiuni militare a Rusiei”. Situaţia „se poate deteriora foarte rapid”, arată site-ul de internet al ambasadei https://bit.ly/3H932eH, potrivit sursei citate de Agerpres.

O incursiune militară rusească, aşteptată până la jumătatea lui februarie

Între timp, Statele Unite se aşteaptă în continuare ca Rusia să facă ”uz de forţa militară” împotriva Ucrainei, într-un fel sau altul, ”poate până la jumătatea lui februarie”, după cum a estimat adjuncta secretarului de Stat american Wendy Sherman, care dă asigurări că nu ştie dacă preşedintele rus Vladimir Putin a luat ”decizia defintivă” de a trece la ofensivă, relatează AFP.

Totul arată că preşedintele rus Vladimir Putin va face uz de forţa militară la un moment dat, poate de acum şi până la mijlocul lui februarie”, a declarat ea. Însă Wendy Sherman dă asigurări că nu ştie dacă Putin a luat ”decizia definitivă” de a trece la ofensivă împotriva Ucrainei.

Eu nu ştiu ce se întâmpllă în capul preşedintelui (rus Vladimir) Putin. Există doar o persoană care ştie şi aceasta este preşedintele Putin însuşi”, a declarat ea într-o intervenţie virtuală la Yalta European Strategy, un forum de reflecţie pe tema ”viitorului european al Ucrainei”. ”Cred că inclusiv oamenii din jurul lui nu ştiu ce va face până la urmă”, apreciază Wendy Sherman, potrivit sursei citate de News.ro.

Putin, aşteptat la deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing

Numărul doi al diplomaţiei americane a declarat, de asemenea, că Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă de la Beijing, care încep la începutul lui februarie cu o ceremonie de deschidere la care urmează să participe preşedintele rus Vladimir Putin, ar putea avea ”un impact asupra calendarului şi reflecţiei” acestuia.

”Noi ştim, toţi, că Jocurile Olimpice încep la 4 februarie cu ceremonia de deschidere, iar preşedintele Putin se va afla acolo. Eu cred că probabil preşedintele Xi Jinping nu ar fi entuziasmat dacă Putin alege acel moment să invadeze Ucraina”, a declarat Wendy Sherman.