Alro, pe profit după patru ani de pierderi

Gabriel Bucur 28/03/2017 | 14:28 Ştiri
Alro, pe profit după patru ani de pierderi

Compania producătoare de aluminiu Alro SA a înregistrat în 2016 un profit net de 67 de milioane de lei, după ce în 2015 a raportat o pierdere de 24 de milioane de lei, potrivit unui comunicat trimis, marți, Bursei de Valori București.

„Anul 2016, deși a fost un an cu un climat macroeconomic instabil și cu un nivel redus al prețului aluminiului la nivel internațional, a reprezentat un an important în istoria Alro, fiind primul an cu profit după patru ani consecutivi de pierderi”, a declarat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro S.A..

Un plus pentru companie este faptul că „în 2016, Airbus, cel mai important producător de aeronave, a selecționat Alro ca furnizor de aluminiu. Acordul a fost încheiat pe o perioadă de mai mulți ani, începând cu 2017. Conform termenilor contractuali, Alro va furniza produse laminate plate din aluminiu pentru fabricarea aeronavelor”, se arată în documentul Alro.

La stabilizarea situației Alro SA au contribuit, potrivit raportului companiei, „finalizarea cu succes atât a investigației Comisiei Europene, privind contractele Alro cu producătorul de electricitate Hidroelectrica, cât și implementarea schemei de exceptare, pentru marii consumatori de energie, de la plata unui procent de 85% din numărul de certificate verzi aferente cotei obligatorii”.

„Vom continua să intensificam investitiile în capacitățile de producție, în proiecte de protecție a mediului înconjurător, de eficientizare energetică, dar și în proiecte de cercetare-dezvoltare (…)”, a mai precizat Marian Năstase.

Cifra de afaceri a Alro SA, unul dintre cei mai mari producător de aluminiu din Europa, a cunoscut o scădere ușoară, până la 2,1 miliarde de lei, de la 2,3 miliarde de lei, cât a fost în 2015.

În comunicat mai este notat faptul că, în 2016, piața aluminiului a înregistrat o scădere a cotațiilor, iar nivelul mediu al prețului aluminiului la Bursa de Metale de la Londra a fost de 1.605 dolari/tonă, comparativ cu 1.661 de dolari/tonă, prețul mediu din anul 2015.

Alro S.A. este o subsidiară a companiei globale Vimetco N.V., specializată în aluminiu primar și procesat. Cu o capacitate de producție de 265.000 de tone pe an, Alro are ca principale piețe de desfacere țări din Uniunea Europeană, precum Germania, Ungaria, Polonia, Grecia și România, dar și Statele Unite și țări din Asia.

Și Grupul Alro este pe profit

În ceea ce privește Grupul Alro, profitul net de anul trecut a fost de 71,5 milioane de lei, față de pierderea de 18.000 de lei înregistrată în 2015. Totodată, Grupul a avut în 2016 vânzări consolidate de 2,3 miliarde de lei, față de 2,4 miliarde de lei, în anul anterior.

Anul trecut, față de 2015, rezultatele operaționale ale Grupului au fost constante, iar profitul net ajustat a fost de 100 de milioane de lei, în creștere față de 2015, când a atins 77 de milioane de lei.

Din Grupul Alro fac parte companiile Alro (producător de aluminiu), Alum Tulcea (producător de alumina), Sierra Mineral Holdings I, Ltd. (producător de bauxite), Vimetco Extrusion (procesator de produse extrudate), Conef, Global Aluminium Ltd. și Bauxite Marketing Ltd. Prin această structură, Grupul Alro şi-a creat un lanţ integrat de producţie, prin care asigură materia primă pentru Alro.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.