Alexandru Rafila, mesaj indirect către Raed Arafat: Nu vor mai exista decizii autoritare

Elena Marinescu 25/11/2021 | 18:14 Ştiri
Alexandru Rafila, mesaj indirect către Raed Arafat: Nu vor mai exista decizii autoritare

Alexandru Rafila a oferit prima declarație oficială, în calitate de ministru al Sănătății în guvernul PSD-PNL-UDMR, în cadrul unei conferințe de presă. Deputatul a transmis că autoritățile își vor schimba abordarea și discursul, în contextul COVID-19.

Ceea ce voi face și sunt sigur că voi găsi deschidere din partea actorilor sociali: este important să ne implicăm în procesul de decizie. Nu vor mai fi decizii autoritare, ci care vor implica un proces participativ.

Trebuie schimbat ce s-a întâmplat în ultimul an și jumătate, pentru că am avut un comportament autoritar, neexplicat. Pe de altă parte, deciziile politice au neglijat cele din sănătatea publică, iar acest lucru nu trebuie să se întâmple. Dacă se va întâmpla, trebuie explicat și asumat. Transparența, comunicarea sunt necesare pentru recâștigarea încrederii în autorități”, a declarat Alexandru Rafila, referindu-se la unele decizii luate inclusiv de șeful DSU, Raed Arafat.

Flexibilitate în actul decizional

Noul ministru al Sănătăţii a afirmat că îşi doreşte implicarea în procesul de decizie a tuturor actorilor importanţi din societate, fie că e vorba de angajatori sau de sindicate. În acest sens, a precizat că deciziile de la Ministerul Sănătăţii nu vor „autoritare”, ci unele care implică un mecanism „participativ”.

Dacă aceia care sunt afectaţi de decizii participă la procesul de luare a deciziei, atunci sunt conştienţi de dificultăţi, le pot accepta, dacă sunt pentru un timp determinat, dacă le înţeleg şi dacă îşi dau seama că viitorul este mai bun dacă respectă nişte reguli sau nişte proceduri. Trebuie să schimbăm ceea ce s-a întâmplat în ultimul an şi jumătate, pentru că în ultimul an şi jumătate am avut de multe ori un comportament autoritar„, a spus el.

Depolitizarea, o prioritate a mandatului de ministru

Rafila a adăugat că va susţine depolitizarea şi că nu este preocupat în niciun fel de apartenenţa politică a celor care lucrează în minister, ci de profesionalismul şi de calitatea umană a acestora. Totodată, a subliniat că a fost foarte afectat de sutele de decese care s-au înregistrat zilnic în România.

„Pare incredibil ca o ţară din UE să înregistreze cel mai mare număr de decese raportate la populaţie şi trebuie să ne pregătim să facem tot ceea ce putem încât acest lucru să nu se mai repete şi să dăm şi o speranţă oamenilor că în cursul anului 2022 găsim şi drumul spre normalitate„, a mai spus el.