Acțiunile Băncii Transilvania au atins noi maxime istorice după decizia CCR

Alexandra Pele 09/02/2017 | 13:46 Ştiri
Acțiunile Băncii Transilvania au atins noi maxime istorice după decizia CCR

Acțiunile Băncii Transilvania (TLV), al treilea cel mai mare emitent de pe Bursa de Valori București (BVB) din punct de vedere al capitalizării, au atins marți noi maxime istorice după ce Curtea Constituțională (CCR) a decis că legea conversiei creditelor în franci la curs istoric este neconstituțională.

„Apreciem că decizia de marți a CCR întărește premisele favorabile băncilor. Deși o astfel de evoluție pozitivă nu este nici pe departe garantată, ipoteza este susținută și de faptul că titlurile TLV au atins, în orele de după anunț, noi maxime istorice”, spune Georgiana Androne, analist de investiții la TradeVille.

La începutul acestui an, băncile listate la BVB au avut cea mai slabă evoluție din indicele BET, pe fondul temerilor legate de o posibilă decizie nefavorabilă a CCR.

„Acțiunile principalelor bănci au fost ținute sub presiune de posibilitatea ca legea conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric să primească girul Curții Constituționale – inițial programat pentru 18 ianuarie, apoi 7 februarie”, adaugă analista TradeVille.

Dintre băncile listate la bursă, Banca Transilvania, care a preluat în urmă cu doi ani și portofoliul de franci al Volksbank, ar fi fost cea mai afectată. În 2015, banca a derulat un program voluntar de renegociere, care a fost acceptat de peste 83% din clienții vizați, „însă temerile investitorilor erau că aceste contracte au rămas deschise unei renegocieri suplimentare”, spune Androne.

Celelalte două bănci locale listate, BRD (BRD) și Banca Comercială Carpatica (BCC), sunt expuse foarte puțin sau deloc la creditele în franci elvețieni, mai arată compania de brokeraj.

 


FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.