A pornit ca un vis în care credeau doi îndrăgostiți, iar acum este cel mai important festival european de world music

Oana Borviz 10/09/2018 | 13:56 Timp Liber
A pornit ca un vis în care credeau doi îndrăgostiți, iar acum este cel mai important festival european de world music

Dacă la început a fost doar un vis în care credeau doi îndrăgostiți, acum este cel mai important festival european de world music. Între 14 și 16 septembrie, Festivalul Plai își deschide cel de-al 13-lea capitol din istorie.

Acest articol a apărut în numărul 47 (27 august – 9 septembrie) al revistei NewMoney

Cei doi îndrăgostiți care au înființat Festivalul Plai în 2006 sunt Norbert Tako și Andreea Iager (acum soț și soție), aceștia dorindu-și foarte tare la vremea aceea (când aveau puțin peste 20 de ani) să pună bazele unui festival care să le placă în primul rând lor și prietenilor și care „să-i facă pe tineri mai mândri de originea lor“ (de aici și numele de „Plai“). Și uite-așa, visul acela frumos „căruia foarte puțini i-au dat șansa să se transforme în realitate“, după cum își amintește Norbert, s-a transformat într-un eveniment amplu care adună în fiecare an artiști importanți de world music (chitariștii Al di Meola și Paco de Lucia, cântă­re­țele de fado portughez Mariza şi Misia au fost la edițiile precedente), dar și sute de evenimente dintre cele mai antrenante (activități creative, evenimente sportive, activități eco).

Toamna aceasta, festivalul își continuă povestea în același loc în care s-a născut, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, unde își vor da întâlnire, ca în fiecare an, artiști fenomenali și oameni minunați (vo­luntari și spectatori).

Sunete. „Plai este evenimentul la care oamenii vin ca să descopere muzica bună și noi pasiuni, să-și găsească o cauză în care cred, să se relaxeze, să se bucure unii de alții, de interacțiunea cu alte culturi, de natură“, descrie Norbert Tako atmosfera relaxantă a festivalului (care este organizat 100% de voluntari), unde oamenii lenevesc în hamace pri­vind spre cer și ascultând muzică, se plimbă cu bicicleta, meșteresc tot felul de obiecte, povestesc.

Într-o astfel de atmosferă îi vei putea asculta pe cei de la Orchestra Baobab (Senegal), care creează un amestec extrem de dansabil al sunetelor cubaneze; pe Alsarah and the Nubatones (Sudan), care îmbină sunete de afro pop clasic cu sunete electronice subtile; sau pe cei de la Paris Combo, definit de un amestec emoționant și optimist de jazz tradițional, swing și pop-cabaret, în care strălucește vocea charismatică a lui Belle du Berry.

Și tot aici te vei undui pe ritmurile amețitoare ale lui Nickodemus (USA), DJ-ul care a mixat pentru Bob Marley, Billy Holiday, Nina Simone sau Thievery Corporation, și al cărui stil include muzică funk, house și latino, afro-beat și reggae; te vei bucura de sound-ul celor de la 9Bach, duo galez format din vocea inconfundabilă a Lisei Jên și chitaristul Martin Hoyland; și vei aluneca ușor în alte lumi alături de Ifriqiyya Electrique, „un proiect unic“ care îmbină muzica specifică ceremoniilor banga și krakebs (instrumente de percuție tipice po­poa­relor din Africa Subsahariană) cu mu­zică electronică și trance.

Oameni. Dacă la prima ediție nici nu exista pe harta organizatorilor de festivaluri muzicale, acum Plai „este printre primele opțiuni pentru un artist de jazz și world music care se află în turneu în Europa de Est și vrea să cânte în România“, spune Norbert amintindu-și de artiști precum Mariza, Al Di Meola sau Misia, care au ales să lucreze cu ei. Toate astea nu ar fi fost însă posibile fără optimismul Andreei și al lui Norbert și fără pasiunea acelor voluntari care vin în fiecare an să monteze, să înșurubeze, să sape, să aranjeze, să strângă.

„Cred că, în afară de mine și de Norbert, nimeni nu a crezut că festivalul chiar va avea loc“, mărturisește Andreea amin­tindu-și că „nu aveam decât 200 de euro împrumutați de la părinți, câteva contacte reci și nicio formă legală (actele pentru Asociaţia Cultu­rală Sunet Ambianţă Timişoara – aso­ciația nonguvernamentală din spatele festiva­lului – au ieșit cu trei săptămâni înainte de prima ediție, n.r.)“.

La prima ediție, Norbert și Andreea au fost ajutați de alți cinci voluntari, iar acum echipa de bază a ajuns să aibă peste o sută de oameni pe ediție. „Unii vin dintr-un raționament emo­țional, de dragul festivalului sau al prietenilor care sunt deja la Plai; alții pentru că sunt fanii artiștilor din acea ediție; unii pentru că își do­resc o experiență practică, de organizare, iar alții pur și simplu din curiozitate sau pentru CV“, spune Norbert amintindu-și că The Prague Post, publicație cehească în limba engleză, menționa, cu ani în urmă, faptul că Plai este singurul festival ai cărui voluntari nu sunt în exclusivitate tineri, ci cu vârste cuprinse între 14 și 60 de ani.

Așa că vei ști, atunci când vei păși, legănat de ritmuri de world music, printre corturi gigantice, băncuțe colorate și instalații cool, că mâinile unor oameni inimoși au făcut toate astea pentru ca tu să ajungi cât mai repede la starea de bine și să te bucuri de un festival unic în România.

 


FOTO: Mediafax