Noi reguli pentru românii cu copii care pleacă la muncă în străinătate

Elena Marinescu 19/09/2022 | 18:55 Ştiri
Noi reguli pentru românii cu copii care pleacă la muncă în străinătate

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, susţine că mulţi copii ai căror părinţi au plecat la muncă în străinătate au rămas în ţară cu persoane care nu le mai pot întreţine financiar, iar pe viitor familiile vor trebuie să anunţe autorităţile în grija cui rămân aceşti copii. 

Statul se va ocupa de copiii care au rămas în România

Gabriela Firea a afirmat, la Iaşi, în cadrul unei dezbateri despre prevenirea abandonului şcolar, că în Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse a fost înfiinţată o direcţie care se va ocupa împreună cu autorităţile locale de copiii care au rămas în România şi ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate.

„Aceşti copii au rămas aici cu bunici care între timp au îmbrătrânit sau nu mai au resurse financiare. Nu mă refer la cazurile fericite în care părinţii au plecat la muncă şi trimit lunar bani, astfel încât copiii, chiar dacă sunt lipsiţi de prezenţa şi iubirea părinţilor, au totuşi bani pentru a-şi cumpăra rechizite, haine sau alimente. Noi avem 40.000 de astfel de situaţii, în care copiii au fost lăsaţi în grija unor persoane care sunt binevoitoare dar nu se mai descurcă”, a declarat Firea.

„Fiecare familie va trebui să anunţe autoritatea locală în grija cui lasă copilul”

Ea a explicat că pe viitor „fiecare familie va trebui să anunţe autoritatea locală în grija cui lasă copilul şi care este persoana responsabilă să aibă grijă de acel copil”, relatează News.ro.

„Trebuie să fie o persoană sau două persoane care să îşi asume în faţa autorităţilor grija pentru acel copil. Va duce la eradicarea acestui fenomen atât de grav, pe de o parte abandonul şcolar, iar pe de altă parte familii care lasă copiii în plasament pentru că nu au posibilitatea să le asigure traiul zilnic”, a adăugat ministrul Familiei, Gabriela Firea.

6 milioane de români au emigrat în alte țări

România are peste 6 milioane de cetățeni care au emigrat în alte țări. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în premieră, anul trecut s-au născut mai mulți copii români în străinătate decât în țară. Statisticile relevă că peste 21.000 de copii români sunt rămași în țară fără niciun părinte cu ei.

Mai mult de 9% dintre copiii ai căror părinți muncesc în străinătate sunt în această situație de peste 10 ani, în vreme ce 18% dintre copii au rămas în grija rudelor de o perioadă cuprinsă deja între șapte și nouă ani, pentru 37% dintre acești copii, părinții fiind plecați din țară de o perioadă cuprinsă între patru şi șase ani, potrivit analizei realizate de Salvați Copiii România.

În ceea ce priveşte frecvenţa comunicării părinţilor plecaţi cu copiii, cu 26% dintre copii părinţii comunică zilnic, cu 34% de două/trei ori pe săptămână, cu 23% dintre ei săptămânal, cu 4% o dată la două săptămâni, cu 5% lunar, cu 3% mai rar decât lunar, iar cu 5% deloc.

Zeci de mii de copii au cel puțin un părinte plecat să muncească în alte țări

La finalul anului 2021, 76.170 de copii aveau cel puțin un părinte plecat să muncească în alte țări, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială. Dintre aceștia, 21.024 aveau ambii părinţi plecaţi peste hotare sau proveneau din familii în care părintele unic susţinător este plecat.

Analiza realizată de Salvaţi Copiii România în 2021, pe un eşantion de 700 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, dintre beneficiarii programelor socio-educaţionale ale organizaţiei, arată că 4% au părinţii plecaţi de mai putin de un an, iar 32% de o perioadă între un an şi trei ani.

Experţii atrag atenţia că tot mai mulţi copii ai familiilor care se întorc în România din străinătate se confruntă atât cu probleme ce ţin de limbă, cât şi cu unele legate de diferenţele între sistemul de învăţământ românesc şi cel din ţara din care au plecat. În prezent, Ministerul Educaţiei, prin Institutul Limbii Române, asigură un număr de 110 profesori români pentru copiii din diaspora, de la grădiniţă şi până la liceu.

Primă de reinstalare pentru românii care se reîntorc în ţară

25% dintre românii din diaspora trimit bani acasă cu scopul de a economisi şi doar 70% pentru a-şi ajuta familia, potrivit unui sondaj realizat de una dintre cele mai cunoscute servicii de transfer de bani.

Românii din diaspora care vor să revină în țară pot beneficia la întoarcere de o primă de reinstalare, dacă au lucrat cel puțin trei ani în străinătate, chiar dacă perioada lucrată nu a fost continuă. Cuantumul primei este de 12.500 de lei pentru o persoană fără loc de muncă ce îşi schimbă domiciliul pentru a se angaja, respectiv de 15.500 de lei pentru o persoană fără loc de muncă ce îşi schimbă domiciliul pentru a se angaja şi care este însoţită şi de membrii familiei.

Dacă ambii soți îndeplinesc condițiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celălalt va primi o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei.