Locuințele, tot mai scumpe: prețurile au crescut cu 3,1% în aprilie-iunie

Emil Popescu 01/08/2017 | 15:45 Ştiri
Locuințele, tot mai scumpe: prețurile au crescut cu 3,1% în aprilie-iunie

Prețurile locuințelor din România au crescut în trimestrul al doilea cu 3,1% și se află pe un trend ascendent din prima parte a anului 2014, potrivit unei a analize a portalului imobiliare.ro.

“Din al doilea trimestru din 2014, când a avut loc ultima scădere, așteptările proprietarilor s-au majorat, în medie, cu 2,5% trimestrial. De menționat este însă că, în anii premergători crizei economice, media trimestrială de creștere a prețurilor era de 7,9%”, potrivit studiului.

În primul trimestru, prețurile urcaseră cu 4%.

Cele mai scumpe locuințe sunt în Cluj-Napoca (prețul mediu solicitat fiind de 1.330 euro/mp), București (1.240 euro) și Timișoara (1.080 euro).

De altfel, Clujul este pe primul loc și în topul creșterilor de preț din trimestrul al doilea, cu un avans de 4,9%, în celelalte două orașe menționate majorările fiind mai mici, de circa 3,5%.

Comparativ cu cele trei luni anterioare, interesul pentru proprietățile rezidențiale disponibile spre vânzare în cele mai mari șase orașe ale țării s-a mai diminuat. (…) Important de menționat este însă că, raportat la perioada similară a anului trecut, interesul cumpărătorilor se înscrie, în mod limpede, pe un curs ascendent în toate piețele analizate – acestea au consemnat, cumulat, o creștere medie de 30% în intervalul menționat”, arată studiul.

În ceea ce privește preferințele cumpărătorilor, piața nouă tinde să câștige teren, dat fiind că 57% dintre clienții din marile orașe s-au arătat interesați de apartamente și case nou-construite.

Emil are o experiență de peste 15 ani în presa economică, din care 13 la agenția Mediafax. Pentru NewMoney scrie pe domenii precum energie, industrie și auto.