Anul şcolar 2021-2022, la start! 250 de școli nu pot asigura măsurile igienico-sanitare

Elena Marinescu 13/09/2021 | 09:35 Ştiri
Anul şcolar 2021-2022, la start! 250 de școli nu pot asigura măsurile igienico-sanitare

Premierul Florin Cîţu a declarat la videoconferinţa cu prefecţii şi reprezentanţii DSP că anul şcolar trebuie să se deruleze cu prezenţă fizică. Cu toate acestea, există deja localități unde școala va începe online, din cauza incidenței infectărilor.

Potrivit şefului Guvernului, în prezent există peste 250 de școli în care nu sunt asigurate măsurile igienico-sanitare. El a spus că sunt şi câteva excepţii de la începerea anului şcolar cu prezenţă fizică, menţionând 11 localităţi: 5 în Satu Mare, 2 în Arad, una în Sălaj, una Dolj şi una în Teleorman.

Sunt 2.400 de elevi care vor fi nevoiţi să înceapă, din păcate, şcolile în sistem online, dar pentru restul ne vedem mâine în curtea şcolii. Este foarte importantă siguranţa copiilor în fiecare zi, vreau să menţinem anul acesta cu prezenţă fizică şi de aceea trebuie să ne asigurăm că regulile pe care le-am stabilit sunt respectate în fiecare zi”, a adăugat premierul.

Cîţu a transmis că măştile trebuie să ajungă în şcoli. „Avem destule măşti în acest moment. Dacă este nevoie vom mai suplimenta”, a mai spus prim-ministrul. El a arătat că trebuie rezolvată cât mai repede situaţia şcolilor care nu au asigurate măsurile şi materialele igienico-sanitare.

Din informaţiile pe care le avem în acest moment, avem 253 în care nu sunt asigurate măsurile igienico-sanitare, cele mai multe în Dolj – 36, Arad – 33, Bucureşti – 28 şi în Buzău. Trebuie rezolvată această situaţie cât mai rapid. Mai avem 53 de şcoli care nu au asigurate materialele de igienă şi dezinfecţie – unităţile de învăţământ din Dâmboviţa, Giurgiu, Timişoara şi Bucureşti.

Mai sunt 139 de şcoli care au probleme cu instalaţiile de încălzire – în Bacău, Timişoara şi Constanţa. De aici vă spun că nu ne jucăm. O să vină frigul şi nu putem să-i ţinem pe copii în astfel de condiţii. Această situaţie trebuie remediată”, a precizat premierul.

Cîţu a mai transmis că cei care au preluat atribuţiile prefecţilor demişi au toată responsabilitatea privind siguranţa copiilor. „Au fost mai multe discuţii legate de plecarea mai multor prefecţi. Vreau să fie foarte clar – cei care au preluat atribuţiile au toată responsabilitatea şi nu accept nicio scuză când e vorba de siguranţa copiilor”, a fost mesajul lui Cîţu.