Moneda digitală diem, susţinută de Facebook, va fi lansată în acest an

Elena Marinescu 20/04/2021 | 21:36 Ştiri
Moneda digitală diem, susţinută de Facebook, va fi lansată în acest an

Moneda digitală diem (fostă libra), inițiată de Facebook, ar urma să se lanseze în anul 2021, sub formă de proiect pilot, deocamdată, conform unor informații neoficiale transmise de CNBC.

O persoană apropiată situației, care a dorit să rămână anonimă a declarat pentru postul TV american că acest proiect pilot va fi la scară redusă, concentrându-se în mare parte pe tranzacții între consumatori individuali. S-ar putea să apară și o opțiune pentru utilizatori de a cumpăra bunuri și achiziții, a adăugat persoana respectivă. Cu toate acestea, nu există o dată confirmată pentru lansare și, prin urmare, calendarul s-ar putea modifica.

Propus pentru prima dată în iunie 2019 cu numele „libra”, activul trebuia să fie o monedă universală legată de un coș de monede suverane precum dolarul SUA și euro, transmite Mediafax. Dar după ce s-a confruntat cu o puternică opoziție din partea autorităților de reglementare din întreaga lume, organizația care supraveghea proiectul a pierdut susținători importanți, inclusiv Visa și Mastercard.

Ce este Proiectul Diem

În cele din urmă, grupul a optat mai multe „stablecoin” – active digitale legate de o valută sau de aur – precum și pentru o criptomonedă multiplă. Proiectul Diem a fost întâmpinat cu rețineri, având în vedere acoperirea Facebook, care avea 2,8 miliarde de utilizatori activi lunar în al patrulea trimestru al anului 2020.

Bancherii centrali și politicienii s-au temut că moneda ar putea amenința stabilitatea monetară și ar putea permite spălarea banilor. Implicarea Facebook a generat, de asemenea, îngrijorări cu privire la modul în care ar fi protejată confidențialitatea utilizatorilor.

Tehnologia diem „s-a schimbat dramatic în ultimul an și jumătate, de la un blockchain naiv la un blockchain foarte sofisticat, care încearcă să răspundă la unele dintre întrebările autorităților de reglementare”, a declarat Ran Goldi, CEO Digital Assets Group, care construiește infrastructura necesară pentru a permite comercianților să accepte diem ca metodă de plată.

Asociația Diem, organizația non-profit din Elveția, este cea care supraveghează dezvoltarea diem și care trebuie să lanseze această criptomonedă, care nu se va tranzacționa liber, valoarea sa urmând să fie legată de dolarul american.