Juncker și May, discuții despre Brexit. Ce urmează să se întâmple?

NewMoney 06/01/2019 | 09:30 Ştiri
Juncker și May, discuții despre Brexit. Ce urmează să se întâmple?

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a purtat o convorbire telefonică ”prietenoasă” cu premierul britanic Theresa May pe tema Brexitului, a anunţat vineri o purtătoare de cuvânt a CE, potrivit news.ro, care citează Reuters.

”Ei au convenit să rămână în contact săptămâna viitoare”, a adăugat purtătoarea de cuvânt, fără să facă alte precizări. Comisia a anunţat joi că nu sunt prevăzute alte întâlniri cu echipa britanică de negociatori ai Brexitului, după summitul de la 14 decembrie. În cadrul acestui summit, şefii de stat şi de guverne ai celorlalte 27 de state membre UE i-au spus lui May că nu vor renegocia tratatul retragerii, a cărui ratificare în Parlamentul de la Londra May nu a reuşit să o obţină, potrivit news.ro.

Această convorbire dintre Juncker şi May face parte dintr-o ”campanie” prin care conducătoarea conservatoare britanică îi informează pe liderii europeni despre ”situaţia actuală şi ultimele evoluţii în Regatul Unit”, anunţa purtătoarea de cuvânt înaintea convorbirii. “(Juncker) Este, bineînţeles, dispus să-l asculte pe premierul (britanic) şi este ceea ce va face cu siguranţă”, declara ea, conform aceleiași surse.

În pofida faptului că acordul retragerii nu a fost ratificat deocamdată, Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană la 29 martie. Este neclar ce poate face Guvernul britanic în cazul în care Parlamentul britanic nu ratifică tratatul. Marea Britanie începe să efectueze luni teste cu privire la un eventual haos, în cazul unui Brexit fără acord, prin care să verifice felul în care reţeaua rutieră va face faţă unei coloane de 150 de camioane în principalul nod comercial britanic cu Europa, portul Dover de la Canalul Mânecii.