Sectorul imobiliar s-a ”îmbogățit” cu proprietăți comerciale de peste un miliard de euro în 2017

Andreea Neferu 12/06/2018 | 17:26 Ştiri
Sectorul imobiliar s-a ”îmbogățit” cu proprietăți comerciale de peste un miliard de euro în 2017

Proprietăți imobiliare de retail, birouri și industriale de peste un miliard de euro au fost finalizate pe piața locală anul trecut, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Activ Property Services.

„Estimam că valoarea proprietăților comerciale, de birouri și industriale care urmează să fie livrate în 2018 va depăși 1,5 miliarde de euro la nivel național”, a spus Cristian Negrea (foto), directorul departamentului de evaluări al Activ Property Services.

Cea mai mare pondere în volumul de proprietăți imobiliare livrate anul trecut a înregistrat-o sectorul de birouri, cu un stoc nou finalizat la nivel național de peste 258.700 metri pătrați, având o valoare de 465 milioane de euro. Cele mai multe imobile au fost livrate în Bucurerști – 160.300 de metri pătrați, cu o valoare estimată la 311 milioane de euro.

Pe de altă parte, valoarea proprietăților de retail livrate anul trecut, ce au totalizat 264.000 de metri pătrați, s-a ridicat la peste 328 de milioane de euro. Deschiderile de centre comerciale au reprezentat doar 66.700 de metri pătrați, cu o valoare de 115 milioane de euro, în timp ce unitățile de tip big-box/parcurile de retail au însumat 197.500 de metri pătrați, cu o valoare estimată de peste 212 milioane  de euro. Pe segmentul industrial și de logistică s-au construit 550.000 de metri pătrați anul trecut, cu o valoare de 290 de milioane de euro, dintre care proprietățile din zona Capitalei au cumulat peste 200 de milioane de euro.

De altfel, în ansamblu cele mai multe proprietăți livrate anul trecut se regăsesc în zona Bucureștiului, unde s-au construit noi clădiri cu o valoare estimată la 582 de milioane de euro. Urmează Cluj-Napoca, cu proprietăți estimate la 115 milioane de euro, respectiv Timișoara, cu 105 milioane Euro.

Randamentele (yield-uri) au scăzut anul trecut în medie cu 0,25% pentru proprietățile prime (cele mai reprezentative de clasă A), ajungând în cazul centrelor comerciale și al clădirilor de birouri la valori de 7-7,5% în București și 8-8,5% în orașele secundare. În cazul proprietăților industriale, yield-urile prime variază între 8,75 și 9,25%.


Sursă foto: Activ Property Services

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.