Efervescența rezidențială: 85% din terenurile tranzacționate în România vor găzdui case sau apartamente

Andreea Neferu 02/05/2018 | 17:49 Ştiri
Efervescența rezidențială: 85% din terenurile tranzacționate în România vor găzdui case sau apartamente

Aproximativ 85% dintre terenurile tranzacționate in Romania sunt căutate pentru dezvoltări de tip rezidențial, potrivit unei analize Wizmo.ro, platformă imobiliară dedicată sectorului rezidențial și de business, și a RE/MAX Grup de Lux, una dintre francizele RE/MAX România. De altfel, 70% dintre cumpărătorii de terenuri sunt dezvoltatori imobiliari.

Timpul de vânzare a unui teren depinde de tipul acestuia, precum și de stadiul în care se află din punct de vedere urbanistic.  Spre exemplu, terenurile mici, urbanizate și listate la preț corect sunt vândute în interval de 3-6 săptămâni. Terenurile fără PUZ se vând mai greu, într-o perioadă de 6 până la 18 luni. Pe de altă parte, durata de tranzacționare în cazul celor care presupun o investiție substanțială, o analiză mai detaliată sau necesită mai mult timp acordat de către cumpărători se poate întinde între 3 luni și 1 an.

„Tranzacțiile de terenuri sunt la mare căutare în toate zonele de interes din țară, iar în 2017 s-a înregistrat o creștere considerabilă pe acest segment. Printre motivele care au determinat această evoluție se numără contextul general de dinamică al pieței, creșterea prețurilor/mp, precum și PUZ-urile* care s-au finalizat în ultimii doi ani. Totodată, tendința a fost susținută și de creșterea numărului de investitori pe segmentul imobiliar”, a declarat a declarat Marteen Deboo (foto), CEO alo Wizmo.ro.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.