50% din bugetul asigurărilor de sănătate este înghiţit de spitale

Elena Marinescu 06/04/2023 | 17:38 Ştiri
50% din bugetul asigurărilor de sănătate este înghiţit de spitale

Bugetul alocat spitalelor reprezintă aproape jumătate din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, a declarat joi preşedintele CNAS, Adela Cojan.

„Bugetul alocat spitalelor reprezintă aproape jumătate din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate. Din această jumătate ce merge către spitale, pot să vă spun că 80% se duc înspre salariile personalului medical”, a precizat Cojan, cu prilejul lansării iniţiativei „România Contează”, o campanie de conştientizare privind importanţa dezvoltării resursei umane care activează în sistemul medical.

Potrivit acesteia, sunt spitale „colmatate” a căror adresabilitate s-a mărit de patru ori în ultima perioadă din cauza lipsei centrelor de permanenţă. „Sunt spitalele cele mai colmatate din ţară. Sunt eforturi imense pe care le facem împreună cu Ministerul Sănătăţii să putem decolmata unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor a căror adresabilitate aproape s-a cvadruplat în ultima perioadă din cauza lipsei funcţionării acelor centre de permanenţă care să asigure continuitatea actului medical şi care să rezolve 70 – 80% din patologia de adresare astfel încât în spitalele de urgenţă să ajungă chiar numai cazurile care pun în pericol viaţa pacientului.

Ştim că într-adevăr, tot din statisticile Ministerului Sănătăţii, în jur de 60 până la 70% din prezentările în unităţile de primiri urgenţe sunt de cele mai multe ori nejustificate şi ar fi putut fi tratate în nivele unu şi doi de asistenţă medicală”, a explicat Adela Cojan.

CNAS gestionează 54,15 miliarde lei în 2023

Proiectul bugetului alocat Sănătății în 2023 prevede scăderi la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), ca urmare a reducerii semnificative a subvenției pentru echilibrare de la bugetul de stat.

Astfel, bugetul FNUASS, care asigură finanțarea principalelor programe de sănătate din România, va scădea în 2023 cu 884 milioane lei (sau 1,6%) față de nivelul din acest an până la 54,15 miliarde lei.

Comparativ, în 2022, bugetul FNUASS a fost de 55,04 miliarde lei, un nivel maxim istoric pentru România, potrivit execuției bugetare preliminate.

Totuși, în 2023, structura de finanțare a FNUASS urmează să se schimbe semnificativ. Astfel, proiectul de buget elaborat de Ministerul Sănătății prevede o creștere a sumelor provenite din contribuțiile de asigurări sociale de sănătate datorate de asigurați cu 12,1% (sau 4,66 miliarde lei) în 2023, până la 43,03 miliarde lei, de la 38,37 miliarde lei în acest an.

Principala cauză a acestei creșteri este majorarea salariului minim brut cu 17,6%, până la 3.000 de lei, din ianuarie 2023.

Această majorare a veniturilor din contribuții de sănătate permite reducerea puternică a subvenției de echilibrare a FNUASS de la Ministerul Sănătății, cu 64%, de la 6,22 miliarde lei în 2022 până la 2,25 miliarde lei în 2023.

Bugetul FNUASS va mai primi în 2023 o subvenție de 1,67 miliarde lei (față de 4,09 miliarde lei în 2022) de la Ministerul Sănătății pentru acoperirea deficitului rezultat din aplicarea prevederilor legale referitoare la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

De asemenea, Ministerul Sănătății va mai transfera către FNUASS anul viitor o sumă de 1,27 miliarde lei pentru alte programe.