Ştiri

Din viața lui Zoltán Teszári, fondatorul RCS&RDS: nu a putut face drumul Oradea-Budapesta cu un Porsche, așa că „și-o luat o Skodiță”

Zoltán Teszári este proprietarul uneia dintre cele mai mari averi demonstrabile din România, odată cu listarea RCS&RDS. Deși are șanse să-l surclaseze pe Ion Țiriac în topul bogăției, omul de afaceri orădean păstrează încă o discreție neobișnuită.

Citiți și: Misterele lui Zoltán Teszári, fondatorul RCS&RDS: cum a transformat discretul antreprenor o firmă de cartier într-un imperiu de un miliard de euro

Misteriosul acționar – care con­trolează 56,93% din Digi Communications N.V., conform prospectului de listare – apare doar în patru fotografii existente pe internet. Cea mai recentă, realizată de fotorepor­­terii Cancan, datează din 2011 și îl înfățișează vor­­bind la telefon, îmbrăcat într-o geacă groasă de iarnă. Alte două au fost publicate de revista Capital (într-una este surprins pe podium în timpul de­­cer­­nă­­rii premiului Oskar Capital pentru „Speranța anului“), iar o a patra, publicată de Bihoreanul, îl arată cu o cupă în mână, evocând cariera sa de sportiv de performanță. Publicația austriacă Die Presse men­­țio­­na în 2007 că fotografia cu Teszári în postură de vicecampion european la judo după turneul european din 1990 „a dispărut din arhive“.

Citiţi şi: Ce fac doi frați din Piatra Neamț cu 4.000 de mașini

Proverbiala mo­­des­­tie a lui Teszári reiese și din hainele pe care le poartă în fotografia surprinsă de Cancan, asemeni cu cele ale unui om obiș­­nuit. „Nu și-a făcut o casă, nu-l intere­­sea­­ză în mod special ce mașină are. Chiar mi-a zis: «Ce prost am fost că mi-am luat un Porsche. Mergeam până la Budapesta, făceam plinul la jumătatea drumului»“, își amintește unul dintre colaboratorii săi, care a acceptat să discute cu NewMoney sub rezerva anonimatului. Și, după ce a constatat că un Porsche consumă prea mult, „și-o luat o Sko­­di­­ț­ă“ pe care o consideră „mașină bună“, atât timp cât poate face un drum de la Oradea la Bu­­dapesta.

Citiţi şi: Ion Țiriac, cel mai bogat român, critică dur manifestațiile de stradă antiguvernamentale: „Eu, între un hoț și un prost, prefer hoțul”

Același apropiat al lui Zoltán Teszári îl descrie pe acesta drept ac­­­­țio­­narul care „își ur­­mă­­reș­­te toa­­te inves­­ti­­țiile personal“. Co­­laboratorul își amin­­tește că, atunci când erau săpate re­­țelele subtera­­ne din Oradea, Teszári obiș­­nuia să mear­­­­­­gă în control: „Mun­­ci­­to­­rii nu-l cu­noșteau. Și nici nu le spunea (cine e, n.r.). După aia, suna șefii“. De altfel, mersul incognito pentru a verifica activitatea grupului său cu venituri de 842 de mili­oane de euro în 2016 a intrat în folclor.

Citiţi şi: Fundația lui Soros își închide porțile în România. În 25 de ani, a finanțat proiecte de 160 de milioane de dolari

Se po­­ves­­tește că, odată, Tes­­zári ur­­mă­­rea cu privirile mai mulți angajați care des­­că­­rcau cutii dintr-o mașină, în fața unuia dintre sediile RCS&RDS. Cineva l-a întrebat revoltat de ce se uită, fără să dea o mână de ajutor. În loc să răs­­pun­­dă ceva, și-a suflecat mânecile și a trecut la treabă. Altă dată, a avut o discuție pre­lungită cu o femeie de serviciu care, după ce a aflat cine fusese interlo­­cu­­torul, a scăpat mopul din mână.

„Știe exact ce se face în fiecare scară de bloc“, continuă să-l descrie apropiatul său. „El are o masă mare și are toate hărțile (cu rețelele de cablu sau fibră optică, n.r.) una peste alta. Caută, pac-pac, scoa­­­te harta: «Unde? Pe Gheorghe Lazăr?» Le știe (re­­țelele, n.r.) pe străzi“.

Citiţi şi: Indicele NewMoney: 54% din averile celor mai bogaţi o sută de români au fost făcute din relaţii cu statul

 

 


Ilustrație de Alexandru Ciubotariu

Alexandra Pele and Ionuț Ancuțescu

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.

Recent Posts

Care sunt cele mai comandate deserturi pe Glovo în zilele de Paște

Glovo a realizat o analiză privind cele mai comandate produse de către români pentru masa…

14 minute ago

Ce program vor avea magazinele Lidl din România de Paște

Anul acesta, Lidl România le oferă angajaților din cele peste 350 de magazine două zile…

48 de minute ago

Ștefan Mandachi și Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator

Într-un context economic în care antreprenoriatul românesc cunoaște o expansiune rapidă, dar adesea haotică, Ștefan…

o oră ago

RoGBC: Valoarea caselor verzi se apropie de trei miliarde de euro

Peste 15.000 de locuințe din România au fost certificate drept „Green Homes” sau au obținut…

o oră ago

Investimental lansează PIES, o premieră pentru piața de capital din România

Investimental, cel mai nou broker de pe piața de capital din România, anunță lansarea PIES,…

o oră ago

eMAG lansează Hair & Make-up Shop

eMAG lansează un nou shop-in-shop dedicat produselor pentru rutina de îngrijire a părului și machiaj:…

o oră ago

Acest website folosește cookies