Ion Țiriac, cel mai bogat român, critică dur manifestațiile de stradă antiguvernamentale: „Eu, între un hoț și un prost, prefer hoțul”

NewMoney 13/03/2017 | 11:13 Ştiri
Ion Țiriac, cel mai bogat român, critică dur manifestațiile de stradă antiguvernamentale: „Eu, între un hoț și un prost, prefer hoțul”

Ion Țiriac, primul român care a intrat în clasamentul miliardarilor „Forbes SUA” în 2007 a declarat, aseară, în cadrul emisiunii „Jocuri de putere”, difuzată la Realitatea TV, că manifestațiile de stradă din februarie i-au afectat planurile de afaceri. Miliardarul – a cărui avere este estimată la 1,2 miliarde de euro – a spus că a curtat timp de șase luni  New York University (NYU) pentru a înființa la București, în parteneriat, o universitate particulară sub egida institituției de învățământ americane.

NYU este una dintre cele mai bine cotate universități private din lume cu puncte de prezență în Abu Dhabi sau Shanghai. Țiriac, care ar urma să investească 50 de milioane de euro în acest proiect, spune că a fost întrebat de americani „Ce se întâmplă cu stabilitatea la voi?”  despre evenimentele din România. După șase luni, New York University și-a declinat interesul pentru a deschide o universitate cu Țiriac în România. Miliardarul se arată deranjat că evenimentele de stradă i-au dejucat planurile, însă nu renunță la proiect.

Citiți și: Fundația lui Soros își închide porțile în România. În 25 de ani, a finanțat proiecte de 160 de milioane de dolari

Principalul reproș pe care îl aduce manifestanților este că nu au autorizație de la primărie.  „Oamenii ăstia au autorizația să se unească așa și să mărșăluiască?!”, s-a întrebat retoric Ion Țiriac în cadrul emisiunii „Jocuri de putere”. „Oare nu sunt mânați de la sapte de cineva?”, a mai insinuat proprietarul Țiriac Holdings.

Totodată, omul de afaceri a făcut o trimitere și la ilegalitatea manifestațiilor din Piața Universității de după 1990: „Nici ăia (cei din Piața Universității, n.r.) nu aveau voie să se adune, nici ăștia n-au voie să se adune fără aprobarea primarului”.

Citiți și: Cât de dependentă este economia României de multinaționale, acuzate că au instigat la protest

De altfel, imediat după mineriada din 1990, guvernul Roman și fostul președinte Ion Iliescu i-au solicitat lui Ion Țiriac să repare imaginea României în ochii investitorilor străini. În 1996, Țiriac aducea în România grupul Metro în care a avut o deținere de 15% până în 2015. Omul de afaceri a fost, de-a lungul timpului, cu mai multe grupuri străine, printre care UniCredit (în banca UniCredit Țiriac), Daimler (importul de automobile) sau LBBW Immobilien (imobiliare). Singurul joint-venture în care Țiriac mai este activ rămâne societeta de asigurări Allianz Țiriac.

Investitorul este de părere că România se concentrează prea mult pe problema corupției, care nu este doar un fenomen românesc: „Corupție există în toată lumea asta și la nivele de o mie de ori mai mari, nu la nivele de cârnat.”  Concentrându-se exclusiv pe problema corupției, România ratează proiectele de dezvoltare a infrastructurii. „Eu, între un hoț și un prost, prefer hoțul. După hoț mai rămâne ceva. După prost, nu mai rămâne nimic”, a mai spus Țiriac.

Citiți și: Ion Țiriac, aproape de o investiție imobiliară de 300 de milioane de euro la Madrid

Fostul tenismen și impresar sportiv a reproșat în permanență autorităților că nu îl sprijină suficient în construirea de baze sportive. De exemplu, anul trecut, a mutat turneul de tenis de la București la Budapesta, după ce nu a putut folosi terenul central de la „Arenele BNR”, întrucât exista risc de prăbșire.

Ion Țiriac a mutat turneul de tenis de la București la Budapesta dupa ce la ediția din acest an nu a putut fi folosit terenul central de la Arenele BNR întrucât exista risc de prăbușire. „De ce am mutat turneul? Treaba e simplă. De mine nu-și bate joc nimeni! Nici Iohannis, nici Cioloș, nici domnul guvernator (Isărescu, n.r.), care poate are altă treabă și îl ințeleg. Neavând unde sa organizez, mutăm turneul de la țigănie la Budapesta. Simplu!”, a afirmat în iunie 2016 omul de afaceri.

 


FOTO: Mediafax