Ştiri

Au trecut 107 ani de la construcția Titanicului. Ce secrete ascundea legendarul vas de pasageri

În luna aprilie s-au comemorat 106 ani de scufundarea Titanicului, una dintre cele mai cunoscute tragedii maritime din istorie. Puțini știu că celebrul transatlantic a fost lansat la apă cu un an mai devreme, pe 31 mai 1911.

Titanicul a fost construit la șantierele Harland and Wolff din Belfast și a fost proiectat pentru a concura cu navele companiei rivale Cunard, RMS Mauretania și RMS Lusitania. Titanicul a fost deținut de compania White Star Line. Construcția Titanicului, finanțată de J.P. Morgan și compania sa, International Mercantile Marine, a început pe 31 martie 1909. Coca navei a fost lansată la apă pe 31 mai 1911, iar echiparea a fost finalizată pe 31 martie 1912, cu zece zile înainte de a pleca în voiajul în urma căruia a ajuns pe fundul Atlanticului.

Citiți și: Războiul Stelelor: Istoria de 41 de ani a seriei de filme care a bătut record după record în industria cinematografică mondială

Vasul Titanic a fost remarcat la acea vreme atât prin mărime, cât și prin luxul afișat la bord. Nava cântărea 46.328 de tone și dezvolta o viteză maximă de 23 de noduri (43 de kilometri pe oră). Puterea maximă de 59.000 de cai putere era obținută de la cele 29 de cazane care dispuneau de 159 de arzătoare.

Pentru a fi mai impunător, Titanic a beneficiat de patru coșuri înalte de 19 metri, din care doar trei erau funcționale. Cel de al patrulea era utilizat pentru aerisire.

Citiți și: Au trecut 47 de ani de la inaugurarea celui mai puternic simbol capitalist din centrul Bucureștiului comunist

Pachebotul Titanic s-a scufundat la patru zile de la plecarea în cursa inaugurală. Nava a părăsit portul Southampton, Anglia, cu destinația New York, la 10 aprilie 1912, iar pe 14 aprilie, la ora 23.40 s-a coicnit de un aisberg și s-a scufundat la ora 2.30 a zilei următoare și au murit 1.514 oameni din cei 2.228 prezenți la bord. Capacitatea totală a Titanicului era 3.547 de persoane, pasageri și membri ai echipajului.

Citiți și: 8 martie: cine a creat Ziua Femeii și care sunt evenimentele care au condus la această decizie

 


FOTO: Wikipedia.org

Florel Manu

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

4 zile ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

4 zile ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

4 zile ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

4 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

4 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

4 zile ago

Acest website folosește cookies