Războiul Stelelor: Istoria de 41 de ani a seriei de filme care a bătut record după record în industria cinematografică mondială

Florel Manu 25/05/2018 | 11:09 Ştiri
Războiul Stelelor: Istoria de 41 de ani a seriei de filme care a bătut record după record în industria cinematografică mondială

La 25 mai 1977 apărea primul film din seria Războiul Stelelor, semnată de regizorul George Lucas. Filmările au început în 1975 în Tunisia, după ce ideea i-a venit lui Lucas cu un an în urmă după succesul pe care l-a avut cu American Graffiti.

Războiul Stelelor avea să devină un fenomen cinematografic, întreaga serie înregistrând încasări de 4,3 miliarde de dolari. După prima serie de filmări, cei de la studiourile 20th Century Fox i-au solicitat lui Lucas să le arate ce realizase din film. După ce au vizionat o bucată de circa 20 de minute, mulți au catalogat pelicula drept un dezastru. În realitate însă, după difuzarea primei serii Războiul Stelelor avea să devină fenomenul cinematografic care a adunat milioane de spectatori. Mai mult, cozile la casele de bilete s-au întins pe kilometri întregi.

Citiți și: Cum va influența Brexitul industria cinematografică din Marea Britanie, „casa” filmelor cu Harry Potter, James Bond și Star Wars

Încasările generate de prima parte au fost atât de mari încât George Lucas și-a deschis primul studio de film. Prima parte a fost rulată concomitent în 32 de teatre din Statele Unite. Producția a costat 11 milioane de dolari, dar încasările au depășit așteptările: peste 460 de milioane de dolari. Succesul a făcut ca Lucas să continue cu noi episoade. În 1980 a apărut un nou episod al seriei, Imperiul Contraatacă, iar trei ani mai târziu a urmat Întoarcerea lui Jedi.

Seria de filme Războiul Stelelor a dat naștere unor întregi industrii adiacente, de la cărți, serii de televiziune, desene animate, jocuri video, benzi desenate și, de ce nu, o nouă modă vestimentară. Primul personaj imaginat de Lucas a fost Darth Vader, dar de celebritate s-a bucurat și micuțul robot R2-D2.

Citiți și: Unde își ține ascunși hackerii dictatorul nord-coreean Kim Jong-un și cu cât îi plătește

Începând cu sfârșitul anilor `90, a apărut ideea serialelor Războiul Stelelor care au bătut și ele record după record. Cel mai nou episod, al treilea din cea de a treia trilogie urmează să apară anul viitor.

 


FOTO: Cinemagia

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.