Opinii

Economia decolează în anul 2021

Anul vaccinării. 2021 va începe, în toate statele lumii, cu campaniile de vaccinare. Previzibil, acestea vor veni la pachet cu o serie de controverse, precum cine dorește și cine nu să se vaccineze sau efec­­tele pe care vaccinul le are asupra sănătății. De asemenea, vaccinarea va fi o piatră de încercare din punct de vedere logistic. Este posibil ca firmele dintr-o serie de industrii (precum cea turistică sau de transport ae­rian) să le ceară consumatorilor să facă do­vada vaccinării. În plus, ar putea să existe companii care să le ceară explicit angajaților să se vaccineze. Nivelul de relansare a economiei globale va depinde de eficiența vaccinurilor și a imunizării populației.

Mai mult verde“. Uniunea Europeană dă startul concret, în anul 2021, cursei pentru combaterea efec­­­telor schimbărilor climatice. Țintele sunt ambiți­oase, până în 2030 reducerea emiterii de gaze cu efect de seră cu 40% față de 1990, iar până în 2050 ajungerea la emisii de gaze cu efect de seră neutre. Pasul înainte pe care îl face UE anul acesta îl repre­zintă demararea unor programe de finanțare care înglobează condiții stricte de mediu. Este vorba despre noua politică agricolă comună, despre progra­mul numit „De la fermă la furculiță“ și, evident, noul program de relansare și reziliență. Absorbția fondurilor puse la dispoziție de toate instrumentele financiare europene va fi condiționată de rea­lizarea unor investiții prietenoase cu mediul.

UE nu este singurul bloc economic care se con­centrează pe „mai mult verde“. Semnalele politice din SUA arată că noua admi­nis­trație va reveni la preocupări privind protecția mediului.

În plus, Fondul Monetar Internațional (FMI), prin vocea directoarei executive, Kristalina Georgieva, pleda la sfârșitul anului trecut pentru o abordare in­ternațională a acestei teme. Șefa FMI a remarcat că lumea traversează două crize simultane, cea sani­tară și cea a schimbărilor climatice, care, amândouă, au un punct comun: produc victime peste tot în lume. Totodată, cele două crize au și o soluție co­mună și anume investiții publice care să țină cont de respectarea protejării mediului.

Creștere economică. Anul 2021 va fi cel al creș­terii economice. Toate prognozele arată că economia mondială, în ansamblu, dar și economiile importante vor reveni pe plus. Din acest punct de vedere, nu se poate vorbi despre o criză economică. Evident, creșterea se va datora efectului de bază, după cum se exprimă economiștii, adică 2020 se va încheia cu scăderi atât de mari, încât în 2021 creș­terea va fi aproape naturală. Nu înseamnă, însă, că toate sectoarele economice vor avea rezultate pozitive. În funcție de evoluția situației sanitare, este posibil ca revenirea în indus­tria ospitalității, în transporturile aeriene sau în domeniul evenimentelor culturale ori pentru petrece­rea timpului liber să fie mai dificilă. Prognozele arată că întoarcerea economiei la ni­­velul anului 2019 se va face abia în 2022.

Criza a atras atenția asupra problemelor care există în economii dezvoltate sau emergente și asupra cărora ar trebui să se concentreze investițiile publice. Este vorba despre sistemul medical, despre cel educațional și despre infrastructură. În acest sens, fondurile publice se vor aloca și vor juca un rol important pentru relansarea economiei în anul 2021.

Cât și de unde vom munci. Telemunca a devenit un mod de viață pentru unele companii. Mari firme de tehnologie au anunțat deja că angajații vor lucra cel puțin până la jumătatea acestui an de acasă. Mediul de afaceri a descoperit beneficiile unui sis­tem de muncă de la distanță. Desigur, apar și pro­bleme, întrucât specialiștii se întreabă în ce măsură acest sistem poate duce la creșterea productivității și, mai ales, poate să consolideze echipa care lu­crează.

Anul datoriilor. 2021 începe cu „un munte“ de datorii pe plan mondial. S&P Global a calculat că 2020 s-a încheiat cu datorii globale de 200.000 de miliarde de dolari, adică peste 250% din PIB-ul mondial. Totuși, experții nu întrevăd o criză a datoriilor, luând în calcul relansarea economiei și arătând că după recesiune împrumuturile se temperează și nivelul datoriei scade. UE (în special zona euro) a mai trecut prin acest fenomen, odată cu criza din 2008-2009, ponderea datoriei publice în PIB fiind, după criză, în scădere ușoară. Dar econo­miștii și investitorii nu au cum să nu se întrebe: cum se vor plăti, pe termen mediu, datoriile?

Provocările României. Nu va fi un an simplu. România trebuie să se ferească de excese și să caute echilibrul în economie. Ar trebui ca admi­nis­trația să scrie proiecte și să le pună în practică, preferabil cu fonduri europene. România trebuie să fie atentă să își păstreze ratingul de țară și să nu crească dobânzile de pe piețele financiare, pentru că este depen­dentă de împrumuturi. Toate acestea reclamă coe­rență, iar situația politică de după ale­ge­rile din 6 decembrie 2020 nu ne oferă prea multe așteptări în acest sens.

Constantin Rudnițchi

Constantin Rudnițchi, realizator de emisiuni la Radio RFI România și la televiziunea Profit.ro. De asemenea, a fost redactor-șef adjunct al revistei economice Capital.

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

14 ore ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

14 ore ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

14 ore ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

15 ore ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

17 ore ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

20 de ore ago

Acest website folosește cookies