Ştiri

Un celebru actor de la Hollywood, îngrijorat de dispariţia pădurilor din România

Renumit pentru activismul său privind schimbările climatice, actorul american Leonardo DiCaprio a publicat pe contul său de Instagram fotografii de la „Marşul pentru Păduri”, organizat  în Bucureşti, precum şi în alte oraşe din România.

În postarea sa, actorul american atrage atenţia că, anual, 38 de milioane de metri cubi de lemn dispar din pădurile României şi că majoritatea copacilor sunt tăiaţi ilegal.

Mesajul lui Leonardo DiCaprio despre pădurile din România

„Peste 4.000 de oameni au mărşăluit pe străzile din Bucureşti, solicitând Ministerului Pădurilor din România să pună capăt exploatării ilegale şi cerând protejarea ultimelor păduri virgine din Europe. Proteste similare au avut loc în mai multe oraşe din ţară”, a scris Leonardo DiCaprio pe Instagram.

Celebrul actor de la Hollywood a amintit şi de crimele comise în contextul defrişărilor ilegale: „Au fost, de asemenea, sute de atacuri asupra pădurarilor, inclusiv doi care au fost ucişi cu brutalitate, pentru protejarea acestor păduri. De la Amazon până în Romania, atacurile împotriva apăratorilor pădurilor sunt în creştere. Trebuie să apărăm pădurile şi oamenii care le protejează.

300.000 de utilizatori ai reţelei de socializare au reacţionat la mesajului vedetei americane, iar românii s-au declarat impresionaţi de gestul actorului. „Îţi mulţumim pentru susţinere” şi „Mulţumim pentru distribuire. Defrişările sunt o problemă gravă în România” au fost câteva dintre cele peste 2.000 de comentarii adunate de postarea lui DiCaprio. Începând din 1998, fundația fondată de actor sa a donat 80 de milioane de dolari pentru campanii dedicate mediului.

Peste o mie de oameni au participat duminică seara la un marş pentru salvarea pădurilor României, în în semn de protest faţă de faptul că din ce în ce mai mulţi pădurari devin victime ale hoţilor de lemn dar şi faţă de fenomenul tăierilor ilegale de lemn.

Un studiu recent arată că România încă mai deține 526.000 ha de păduri potențial primare și seculare. Pe lângă o moștenire naturală unică în lume și o biodiversitate pe care, odată pierdută, nu o mai putem aduce înapoi, ele sunt de o importanță vitală în contextul climatic actual.

Arborii bătrâni și întregul ecosistem pe care îl nutresc au capacitatea de a stoca mult mai mult carbon și de a elibera mai mult oxigen decât plantațiile tinere, lipsite de stabilitate. Deseori însă, după tăieri abuzive, reîmpădurirea nici nu mai are loc.


FOTO: Mediafax

Elena Marinescu

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

16 ore ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

16 ore ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

17 ore ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

17 ore ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

19 ore ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

22 de ore ago

Acest website folosește cookies