Un celebru actor de la Hollywood, îngrijorat de dispariţia pădurilor din România

Elena Marinescu 07/11/2019 | 13:48 Ştiri
Un celebru actor de la Hollywood, îngrijorat de dispariţia pădurilor din România

Renumit pentru activismul său privind schimbările climatice, actorul american Leonardo DiCaprio a publicat pe contul său de Instagram fotografii de la „Marşul pentru Păduri”, organizat  în Bucureşti, precum şi în alte oraşe din România.

În postarea sa, actorul american atrage atenţia că, anual, 38 de milioane de metri cubi de lemn dispar din pădurile României şi că majoritatea copacilor sunt tăiaţi ilegal.

Mesajul lui Leonardo DiCaprio despre pădurile din România

„Peste 4.000 de oameni au mărşăluit pe străzile din Bucureşti, solicitând Ministerului Pădurilor din România să pună capăt exploatării ilegale şi cerând protejarea ultimelor păduri virgine din Europe. Proteste similare au avut loc în mai multe oraşe din ţară”, a scris Leonardo DiCaprio pe Instagram.

Celebrul actor de la Hollywood a amintit şi de crimele comise în contextul defrişărilor ilegale: „Au fost, de asemenea, sute de atacuri asupra pădurarilor, inclusiv doi care au fost ucişi cu brutalitate, pentru protejarea acestor păduri. De la Amazon până în Romania, atacurile împotriva apăratorilor pădurilor sunt în creştere. Trebuie să apărăm pădurile şi oamenii care le protejează.

300.000 de utilizatori ai reţelei de socializare au reacţionat la mesajului vedetei americane, iar românii s-au declarat impresionaţi de gestul actorului. „Îţi mulţumim pentru susţinere” şi „Mulţumim pentru distribuire. Defrişările sunt o problemă gravă în România” au fost câteva dintre cele peste 2.000 de comentarii adunate de postarea lui DiCaprio. Începând din 1998, fundația fondată de actor sa a donat 80 de milioane de dolari pentru campanii dedicate mediului.

Peste o mie de oameni au participat duminică seara la un marş pentru salvarea pădurilor României, în în semn de protest faţă de faptul că din ce în ce mai mulţi pădurari devin victime ale hoţilor de lemn dar şi faţă de fenomenul tăierilor ilegale de lemn.

Un studiu recent arată că România încă mai deține 526.000 ha de păduri potențial primare și seculare. Pe lângă o moștenire naturală unică în lume și o biodiversitate pe care, odată pierdută, nu o mai putem aduce înapoi, ele sunt de o importanță vitală în contextul climatic actual.

Arborii bătrâni și întregul ecosistem pe care îl nutresc au capacitatea de a stoca mult mai mult carbon și de a elibera mai mult oxigen decât plantațiile tinere, lipsite de stabilitate. Deseori însă, după tăieri abuzive, reîmpădurirea nici nu mai are loc.


FOTO: Mediafax