Fapt Divers

Turismul internaţional, în plină expansiune. Ce zone ale globului sunt cele mai vizitate

Sosirile de turişti internaţionali la nivel mondial au crescut şi anul trecut, pentru al zecelea an consecutiv, însă ritmul de creştere a încetinit până la 4%, de la un avans de 7%, respectiv 6% în 2017 şi 2018, ca urmare a încetinirii economiei mondiale, a incertitudinilor geopolitice şi a Brexitului, a anunţat Organizaţia Mondială a Turismului (UNWTO).

În total, anul trecut la nivel mondial au fost înregistrate 1,5 miliarde sosiri de turişti internaţionali, cu 54 milioane mai mult decât în 2018. Toate regiunile s-au bucurat de o creştere a sosirilor de turişti internaţionali iar Franţa, Spania şi SUA ar urma să rămână cele mai vizitate ţări, potrivit documentelor provizorii disponibile pentru 2019, au declarat într-o conferinţă de presă responsabilii UNWTO.

Încetinirea ritmului de creştere „are legătură cu perfomanţa economiei mondiale, care a înregistrat o creştere de aproximativ 3%”, a explicat Sandra Carvao, responsabil cu tendinţele de piaţă la UNWTO, citând de asemenea „o incertitudine destul de ridicată care are legătură cu Brexit-ul”, „încetinirea economiei germane” şi impactul „problemelor geopolitice”. De asemenea, falimentul tour-operatorului britanic Thomas Cook a contribuit şi el la încetinire.

Cu toate acestea, Sandra Carvao a relativizat încetinirea ritmului de creştere, precizând că vine după doi ani de creştere „spectaculoasă cu mult peste ceea ce ne puteam aştepta”. 2017 şi 2018 „nu au fost ani de creştere normală. Revenim la nivelurile istorice de creştere pentru turismul internaţional”, a precizat oficialul UNWTO, citat de Agerpres.

Regiunile cele mai afectate de încetinirea ritmului de creştere a turiştilor internaţionali sunt: Europa, unde numărul turiştilor a crescut cu 4% în 2019, după un avans de 6% în 2018, şi Asia-Pacific (avans de 5% în 2019 după unul de 7% în 2018), unde s-a făcut simţit impactul crizei politice din Hong Kong. De asemenea, Africa a suferit şi ea o încetinire a sosirilor de turişti internaţionali, care au crescut cu 4% după un avans de 9% în 2018.

În schimb, Orientul Mijlociu a devenit regiunea cu cel mai puternic ritm de creştere a sosirilor de turişti internaţionali, cu un avans de 8% în 2019 după unul de 3% în 2018, în special ca urmare a planului ambiţios al Arabiei Saudite de a atrage mai mulţi turişti străini. Pentru 2020, Organizaţia Mondială a Turismului mizează pe o creştere cuprinsă între 3 şi 4% a numărului de turişti internaţionali, în condiţiile în care anul care a început va beneficia de o serie de mari evenimente sportive şi culturale precum Jocurile Olimpice de la Tokyo şi Expo 2020 din Dubai.

Elena Marinescu

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

2 zile ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

2 zile ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

2 zile ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

2 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

2 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

3 zile ago

Acest website folosește cookies