De la antreprenor la manager într-una dintre cele mai cunoscute companii din Europa pentru producția de salate semipreparate – o trecere după un sistem confirmat de Lucian Trofin.
Acest articol a apărut în numărul 52 (5 – 18 noiembrie) al revistei NewMoney
Teoria sistemelor, una dintre materiile studiate de Lucian Trofin la Facultatea de Automatică din București, l-a impresionat atât de tare încât i-a găsit mai târziu un sens și în viață, și în business. Practic, i-a arătat că totul este un sistem, prin sistem înțelegând o cutie neagră cu intrări și ieșiri și cu tot felul de perturbații. „Deci, avem un plan, ne propunem să facem ceva, să ajungem din punctul A în punctul B, dar permanent apar provocări“, explică el.
Acum, din rolul de director general al uneia dintre cele mai cunoscute companii care promovează un stil de viață sănătos, Eisberg, parte a grupului elvețian omonim, Trofin face o selecție a celor mai importante lecții învățate în calitate de antreprenor. Toate acestea l-au ajutat să ducă afacerea la vânzări estimate la 12 milioane de euro în 2018.
ANTREPRENORUL MANAGER. Pe Lucian Trofin, antreprenoriatul l-a prins la scurt timp după Revoluție. În 1990, la 28 de ani, a înființat cu încă doi prieteni o școală de schi la Sinaia, care funcționează și acum. A fost primul pas pe cont propriu. După doi ani s-a mutat în București, unde, împreună cu foști colegi de facultate, negocia închirierea unor standuri în Centrul Comercial „Massa“, un predecesor al lui Doraly.
A fost o perioadă care i-a pregătit trecerea către o altă experiență: STS Distribution, o firmă de distribuție și logistică,„o imensitate“ cu 300 de angajați și sucursale peste tot prin țară. Când afacerea din care deținea 35% a ajuns la 60 de milioane de dolari, Trofin a ieșit din acționariat. Se întâmpla în 2003 și învățase deja o lecție importantă: să lucreze cu piața și consumatorul.
La scurt timp, în 2004, a început discuțiile cu Eisberg și, la capătul unui proces complex de recrutare în care a contat foarte mult experiența de antreprenor, Lucian Trofin a devenit directorul general al Eisberg România. Misiunea pe care o avea nu a fost deloc una ușoară, mai ales că grosul producției de salate mergea atunci către McDonald’s. „Scopul meu, încă de la început, a fost să diminuez cota McDonald’s și să dezvolt și în alte direcții“, detaliază el. Concret, s-a orientat atât către retailul modern, salatele semipreparate Eisberg fiind prezente astăzi în toate marile lanțuri locale, cât și către alte restaurante precum City Grill.
SUPER-NIȘA. „Cel mai important lucru pe care l-am aplicat în tot acest timp a fost modul de administrare a resurselor, astfel încât să îmi ating țintele fără să folosesc mai mult decât este necesar“, spune el, cu referire inclusiv la cei o sută de angajați ai Eisberg pe plan local. Astăzi, la fabrica din Pantelimon, pungile cu mixuri de salate sunt produsele de bază, cea mai mare creștere înregistrată ca volum consemnându-se în ultimii cinci ani. Cu toate că nu există statistici despre valoarea acestei piețe (pe care Trofin o numește „super-nișă“), fostul antreprenor o evaluează la aproximativ 20 de milioane de euro, din care cota de piață a Eisberg este de 55-60%. Pe segmentul de meniuri sănătoase se află și compania Good People, cu brandul Frufru, care anul trecut a avut afaceri de aproape șase milioane de euro.
Lecția cu administrarea resurselor învățată de Trofin a fost aplicată și pentru investiții care au depășit în fiecare an o jumătate de milion de euro. De fapt, fabrica din Pantelimon a trecut prin mai multe etape de dezvoltare, iar acum se află în pragul fazei finale, care înseamnă aproape cinci milioane de euro. „Vor fi automatizate toate procesele pentru produsele de bază“, adaugă el. „Vom intra puternic în zona de food-solutions, în zona de corporații“.
Aici vede un mare potențial de dezvoltare, un segment care se va integra perfect între celelalte pe care Eisberg le dezvoltă în România.
FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney
Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…
Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…
Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…
Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…
Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…
Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…
Acest website folosește cookies