Lucian Trofin, Eisberg: ”Vom intra pu­ternic în zona de food-solutions, în zona de corporații”

NewMoney 14/11/2018 | 13:31 Oameni
Lucian Trofin, Eisberg: ”Vom intra pu­ternic în zona de food-solutions, în zona de corporații”

De la antreprenor la manager într-una dintre cele mai cunoscute companii din Europa pentru producția de salate semipreparate o trecere după un sistem con­firmat de Lucian Trofin.

Acest articol a apărut în numărul 52 (5 – 18 noiembrie) al revistei NewMoney

Teoria sistemelor, una dintre materiile studiate de Lucian Trofin la Facultatea de Au­tomatică din București, l-a impresionat atât de tare încât i-a găsit mai târziu un sens și în viață, și în business. Practic, i-a arătat că totul este un sistem, prin sistem înțele­gând o cutie neagră cu intrări și ieșiri și cu tot felul de pertur­bații. „Deci, avem un plan, ne propunem să facem ceva, să ajungem din punc­tul A în punctul B, dar permanent apar pro­vocări“, explică el.

Acum, din rolul de director general al uneia dintre cele mai cunoscute companii care promovează un stil de viață sănătos, Eisberg, parte a grupului elvețian omo­nim, Trofin face o selecție a celor mai importante lecții învățate în calitate de antreprenor. Toate acestea l-au ajutat să ducă aface­rea la vân­zări estimate la 12 mili­oane de euro în 2018.

ANTREPRENORUL MANAGER. Pe Lucian Trofin, antreprenoriatul l-a prins la scurt timp după Revoluție. În 1990, la 28 de ani, a înființat cu încă doi prieteni o școală de schi la Sinaia, care funcționează și acum. A fost primul pas pe cont propriu. După doi ani s-a mutat în București, unde, împreună cu foști colegi de facultate, negocia închirierea unor standuri în Centrul Comercial „Massa“, un predece­sor al lui Doraly.

A fost o perioadă care i-a pregătit trece­rea către o altă experiență: STS Distribution, o firmă de distribuție și logistică,„o imensitate“ cu 300 de angajați și su­cursale peste tot prin țară. Când afacerea din care deținea 35% a ajuns la 60 de mili­oane de dolari, Trofin a ieșit din acțio­na­riat. Se întâmpla în 2003 și învățase deja o lecție im­portantă: să lucreze cu piața și consu­matorul.

La scurt timp, în 2004, a început discu­țiile cu Eisberg și, la capătul unui proces complex de recrutare în care a contat foarte mult experiența de antreprenor, Lucian Trofin a devenit directorul general al Eisberg România. Misiunea pe care o avea nu a fost deloc una ușoară, mai ales că grosul producției de salate mergea atunci către McDonald’s. „Scopul meu, încă de la înce­put, a fost să diminuez cota McDonald’s și să dezvolt și în alte direc­ții“, detaliază el. Concret, s-a orientat atât către retailul mo­dern, salatele semipreparate Eisberg fiind prezente astăzi în toate marile lanțuri locale, cât și către alte restaurante precum City Grill.

SUPER-NIȘA. „Cel mai important lucru pe care l-am aplicat în tot acest timp a fost modul de administrare a resurselor, astfel încât să îmi ating țintele fără să folosesc mai mult decât este necesar“, spune el, cu referire inclusiv la cei o sută de anga­jați ai Eisberg pe plan local. Astăzi, la fa­brica din Pantelimon, pungile cu mixuri de salate sunt produsele de bază, cea mai mare creș­tere înregistrată ca volum con­semnân­du-se în ultimii cinci ani. Cu toate că nu există statistici despre va­loarea aces­tei piețe (pe care Trofin o nu­mește „su­­per-nișă“), fostul antreprenor o eva­luează la aproximativ 20 de milioane de euro, din care cota de piață a Eisberg este de 55-60%. Pe segmentul de meniuri sănă­toase se află și compania Good People, cu brandul Frufru, care anul trecut a avut afa­ceri de aproape șase milioane de euro.

Lecția cu administrarea resurselor în­vățată de Trofin a fost aplicată și pentru investiții care au depășit în fiecare an o ju­mătate de milion de euro. De fapt, fa­bri­ca din Pantelimon a trecut prin mai multe etape de dezvoltare, iar acum se află în pragul fazei finale, care înseamnă aproape cinci milioane de euro. „Vor fi au­to­matizate toate procesele pentru produ­sele de bază“, adaugă el. „Vom intra pu­ternic în zona de food-solutions, în zona de corporații“.

Aici vede un mare potențial de dezvol­tare, un segment care se va integra perfect între celelalte pe care Eisberg le dez­voltă în România.


FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney