Ştiri

Testări în Bucureşti pentru COVID-19. Streinu Cercel: este un studiu „cu valoare ştiinţifică”

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că luni va începe testarea unui eşantion de 10.500 de persoane, în cadrul unui studiu ştiinţific pentru depistarea celor infectaţi cu noul coronavirus.

„Luni, 30 martie, va începe testarea. Primăria Capitalei va achiziţiona 4.000 de teste, iar cele şase primării de sector vor achiziţiona câte 1.000 de teste”, a scris edilul general pe Facebook.

Anterior, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Primăria Capitalei, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, anunţa că în Bucureşti va fi testat un eşantion de 10.500 de persoane, în cadrul unui studiu ştiinţific pentru depistarea celor infectaţi cu noul coronavirus, din dorinţa de a preveni astfel formele severe de boală.

Acţiune de screening, cu valoare ştiinţifică

Streinu-Cercel a subliniat că în lipsa screening-ului, formele uşoare pot să treacă nedetectate, generând formele ulterioare de infecţii severe. El a mai precizat că ministrul Sănătăţii şi-a acordat avizul pentru acest proiect şi a subliniat că este vorba despre un studiu „cu valoare ştiinţifică”, nu despre o simplă testare. Totodată a menţionat că în Bucureşti există 188 de persoane diagnosticate pozitive, dintre care 116 în Sectorul 2; 6 în Sectorul 3; 11 în Sectorul 4; 3 în Sectorul 5; 14 în Sectorul 6; 24 în Sectorul 1.

„Când găsim o persoană pozitivă, carantinăm toată zona respectivă, pentru că toţi sunt ponteţial infectaţi cu acest virus. Facem testări, îi punem 14 zile în carantină, timp în care vor primi servicii de suport social din partea primăriei, presupun, sau a cui se va decide, iar noi ne facem treaba de doctori, iar în ziua a 14-a vom re-testa persoanele respective”, a spus el.

În ce priveşte selectarea celor 10.500 de persoane, el a precizat că acest lucru va fi realizat de către statisticieni şi că eşantionarea ar urma să fie finalizată în aproximativ două zile. El a arătat că persoanele pot refuza testarea, dar că în acest fel ratează şansa de a afla dacă sunt infectate sau nu.

Recoltarea se va face în stradă, în afara locuinţei, iar rezultatele vor fi obţinute în 15-30 de minute şi vor fi transmise prin SMS persoanelor respective. Cei care urmează să fie testaţi vor fi anunţaţi de către preşedintele asociaţiei de locatari sau de către poliţistul de proximitate. Potrivit Agerpres, Streinu-Cercel a menţionat că Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” a primit 13 maşini electrice de la Municipalitate, pentru transportul personalului medical care va efectua aceste teste.

Elena Marinescu

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

17 ore ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

17 ore ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

18 ore ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

19 ore ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

20 de ore ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

23 de ore ago

Acest website folosește cookies