Testări în Bucureşti pentru COVID-19. Streinu Cercel: este un studiu „cu valoare ştiinţifică”

Elena Marinescu 26/03/2020 | 18:40 Ştiri
Testări în Bucureşti pentru COVID-19. Streinu Cercel: este un studiu „cu valoare ştiinţifică”

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că luni va începe testarea unui eşantion de 10.500 de persoane, în cadrul unui studiu ştiinţific pentru depistarea celor infectaţi cu noul coronavirus.

„Luni, 30 martie, va începe testarea. Primăria Capitalei va achiziţiona 4.000 de teste, iar cele şase primării de sector vor achiziţiona câte 1.000 de teste”, a scris edilul general pe Facebook.

Chiar acum ma aflu intr-o intalnire la Primaria Capitalei cu dl prof Adrian Streinu Cercel , impreuna cu primarii de sector, directorii ASSMB, cu directorul general al Politiei Locale a Capitalei si cu seful Politiei Capitalei pe tema masurilor de prevenire si limitare a raspandirii COVID-19.Later edit: Luni, 30 martie, va incepe testarea. Primaria Capitalei va achizitiona 4000 de teste, iar cele 6 primarii de sector vor achizitiona cate 1000 de teste.

Posted by Gabriela Firea on Thursday, March 26, 2020

Anterior, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Primăria Capitalei, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, anunţa că în Bucureşti va fi testat un eşantion de 10.500 de persoane, în cadrul unui studiu ştiinţific pentru depistarea celor infectaţi cu noul coronavirus, din dorinţa de a preveni astfel formele severe de boală.

Acţiune de screening, cu valoare ştiinţifică

Streinu-Cercel a subliniat că în lipsa screening-ului, formele uşoare pot să treacă nedetectate, generând formele ulterioare de infecţii severe. El a mai precizat că ministrul Sănătăţii şi-a acordat avizul pentru acest proiect şi a subliniat că este vorba despre un studiu „cu valoare ştiinţifică”, nu despre o simplă testare. Totodată a menţionat că în Bucureşti există 188 de persoane diagnosticate pozitive, dintre care 116 în Sectorul 2; 6 în Sectorul 3; 11 în Sectorul 4; 3 în Sectorul 5; 14 în Sectorul 6; 24 în Sectorul 1.

„Când găsim o persoană pozitivă, carantinăm toată zona respectivă, pentru că toţi sunt ponteţial infectaţi cu acest virus. Facem testări, îi punem 14 zile în carantină, timp în care vor primi servicii de suport social din partea primăriei, presupun, sau a cui se va decide, iar noi ne facem treaba de doctori, iar în ziua a 14-a vom re-testa persoanele respective”, a spus el.

În ce priveşte selectarea celor 10.500 de persoane, el a precizat că acest lucru va fi realizat de către statisticieni şi că eşantionarea ar urma să fie finalizată în aproximativ două zile. El a arătat că persoanele pot refuza testarea, dar că în acest fel ratează şansa de a afla dacă sunt infectate sau nu.

Recoltarea se va face în stradă, în afara locuinţei, iar rezultatele vor fi obţinute în 15-30 de minute şi vor fi transmise prin SMS persoanelor respective. Cei care urmează să fie testaţi vor fi anunţaţi de către preşedintele asociaţiei de locatari sau de către poliţistul de proximitate. Potrivit Agerpres, Streinu-Cercel a menţionat că Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” a primit 13 maşini electrice de la Municipalitate, pentru transportul personalului medical care va efectua aceste teste.