Ştiri

Statele UE nu recunosc rezultatul alegerilor prezidenţiale din Belarus

Statele membre ale Uniunii Europene nu recunosc rezultatul alegerilor prezidenţiale din Belarus din 9 august, în urma cărora actualul preşedinte Aleksandr Lukaşenko a fost proclamat câştigător, au anunţat miercuri liderii UE, reuniţi într-un summit extraordinar prin videoconferinţă, transmit agenţiile internaţionale de presă.

„Alegerile nu au fost nici corecte, nici libere şi nu au respectat standardele internaţionale. Nu recunoaştem rezultatele prezentate de autorităţile din Belarus”, a declarat preşedintele Consiliului European, în cadrul unei conferinţe de presă la finalul summitului.

În plus, a afirmat el, UE va adopta sancţiuni împotriva oficialilor responsabili pentru violenţele din timpul protestelor şi pentru fraudă electorală.

Cancelarul german, Angela Merkel, a cărei ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a condamnat, într-o conferinţă de presă după summit, „violenţa brutală” împotriva protestatarilor din statul est-european.

Candidata opoziţiei a cerut UE să nu recunoască rezultatul

Svetlana Tsikhanouskaya, candidata opoziţiei la alegerile prezidenţiale din Belarus, a cerut miercuri liderilor Uniunii Europene să nu recunoască ceea ce ea a numit rezultatul fraudulos al scrutinului şi să respecte voinţa poporului.

Tsikhanouskaya, aflată în exil în Lituania, a transmis mesajul înaintea întâlnirii de urgenţă a liderilor UE care vor discuta criza din ţara ei.

Alexandr Lukaşenko, liderul ţării din 1994, face eforturi pentru a-şi menţine funcţia în ciuda protestelor masive care au loc de mai multe săptămâni. El neagă că a manipulat alegerile din 9 august, în urma cărora a fost declarat câştigător cu 79,7% din voturi.

„Fac apel la voi să nu recunoaşteţi aceste alegeri frauduloase”, a spus Tsikhanouskaya într-un mesaj video. „Domnul Lukaşenko şi-a pierdut toată legitimitatea în ochii naţiunii noastre şi ai lumii”.

Tsikhanouskaya susţine că era câştigătorul de drept al alegerilor şi vrea organizarea unui nou scrutin cae să aibă loc sub supraveghere internaţională.

UE a semnalat că va impune sancţiuni oficialilor din Belarus pe care îi consieră responsabili pentru frauda în alegeri şi de reprimarea protestelor la care doi oameni au fost ucişi şi mai multe mii reţinuţi.

Ministrul suedez de Externe, Ann Linde, s-a oferit să viziteze Minsk ca viitor preşedinte al OSCE, organism de securitate care cuprinde ţări vestice şi ţări din fosta Uniune Sovietică, şi care deseori are rol de mediator.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care i-a oferit sprijin militar lui Lukaşenko, dacă este necesar, a discutat marţi la telefon cu cancelarul german Angela Merkel, cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel. El a subliniat că este inacceptabilă orice intervenţie în problemele interne ale Belarusului.

FOTO: AP/Mediafax

NewMoney

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

2 zile ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

2 zile ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

2 zile ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

2 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

2 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

2 zile ago

Acest website folosește cookies