Ştiri

Profilul datornicului care ajunge pe mâna recuperatorilor de creanțe

Datornicii care ajung pe mâna recuperatorilor de creanțe au, în medie, retanțe de circa 5.200 de lei la bancă și de 768 de lei către companiile de telefonie, reiese dintr-un studiu realizat de compania Top Factoring pe un eșantion de peste 850.000 de cazuri administrate direct, în valoare de 272 de milioane de euro.

Clientul cu datorii la companiile telecom are, în medie, 43 de ani, nu și-a mai plătit factura de un an și șapte luni și achită circa 155 de lei din restanța acumulată. Din profilul său mai reiese că trăiește în Muntenia și își plătește datoriile în general toamna. Cei mai buni clienți debitori sunt artiștii, personalul din domeniul medical și preoții, iar cei care plătesc cel mai puțin sunt persoanele cu funcții înalte, sportivii și antreprenorii.

În banking, clientul debitor român are 43 ani la data contractării împrumutului, și-a plătit creditul constant timp de aproximativ patru ani și plătește în medie 307 lei pentru o restanță. Din datele disponibile mai reiese că cele mai achiziționate produse pentru care persoanele au luat un credit sunt electrocasnicele, electronicele, calculatoarele și accesoriile, scuterele și televizoarele.

Pe durata desfășurării studiului, cea mai mare valoare a unei plăți a fost înregistrată în cazul unei restanțe la bancă, unde o femeie a plătit 86.198 de lei. În telecom, cea mai mare valoare a unei plăți a fost înregistrată de către un bărbat care a achitat 16.296 de lei.

În ultimii zece ani, Top Factoring a adiministrat peste cinci milioane de cazuri. Portofoliul de creanțe gestionat se ridică la 910 milioane de euro, din care compania a reușit să recupereze 170 de milioane de euro. Cu o cotă de piață de 8%, Top Factoring ocupă locul patru în piață. Puțin peste jumătate din portofoliul companiei provine din zona non-banking (telecom, utilități și business to business), iar diferența din segmentul bacar (plus IFN).

Compania estimează că piața de credite neperformante scoase la vânzare de bănci se va ridica la circa 1,6 miliarde de euro în 2017. Pentru anul în curs, compania se așteaptă la portofolii totale cesionate de 1,1 miliarde de euro, spre final de an urmând să fie anunțată o tranzacție de 310 de milioane de euro de către un jucător din piață.

Directorul companiei, Cătălin Neagu, este de părere că în România, un nivel confortabil de creanțe neîncasate ar fi de circa 8%, cea ce ne-ar clasa la jumătatea topului european, în fața unor stat precum Grecia, Italia sau Spania, dar în urma unor țări cu un comportament de plată mai bun, cum ar fi statele nordice, unde creanțele neîncasare sunt de 4-5%.

 


FOTO: Mediafax

Alexandra Pele

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

4 zile ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

4 zile ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

4 zile ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

4 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

4 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

4 zile ago

Acest website folosește cookies