Ştiri

PIB frumos de poveste: Cum a crescut economia în ciuda viscolului și a protestelor de stradă

Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creștere de 5,6% în primul trimestru față de perioada similară a anului trecut (serie ajustată sezonier), reiese din datele comunicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

Evoluția i-a surprins pe mulți analiști, care vedeau o creștere de circa 4,5%, în contextul încetinirii activității economice, pe fondul vremii proaste, dar și a protestelor masive din prima parte a anului.

”În trimestrul I 2017, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul Intern Brut a crescut cu 1,7%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2016 Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 5,6%”, transmite INS.

Date detaliate cu privire la sursele acestei creșteri vor fi publicate peste trei săptămâni, însă consumul continuă să fie considerat principalul motor al avansului PIB.

”Credem că acestea (statisticile detaliate, n.r.) vor arăta că principalul motor a rămas consumul privat, însă probabil că și cererea externă a ajutat. Credem, totodată, că și investițiile din sectorul public s-ar putea să fi primit un impuls după accelerarea cheltuielilor bugetar la final de 2016. Pe zona de formare, probabil că industria a avut un start puternic în acest an, dar și serviciile trebuie să fi mers destul de bine”, spun analiștii ING.

În opinia lor, așteptările privind subperformanța veniturilor bugetare ar trebui să se tempereze. Pe de altă parte, actualul model de creștere economică ar putea genera probleme pe viitor.

”Totuși, o asemenea creștere bazată pe consum ar trebui să înceapă să aibă, mai devreme sau mai târziu, efecte nefaste asupra inflației și/sau contului curent”, punctează economiștii băncii olandeze.

În primul trimestru, comerțul cu ridicata a înregistrat o ușoară temperare față de perioada similară a anului trecut. Avansul cifrei de afaceri din comerțul cu ridicata a fost de 6,3% pe serie brută, în condițiile în care în primul trimestru din 2016, creșterea a fost de 6,9% față de perioada similară din 2015.

Alexandra Pele

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

19 ore ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

19 ore ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

20 de ore ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

20 de ore ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

22 de ore ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

o zi ago

Acest website folosește cookies