Ştiri

Piața tranzacțiilor de investiții a crescut cu 43% în primele șase luni

Piața tranzacțiilor de investiții din România a crescut cu 43%, în prima jumătate a acestui an, și a atins o valoare de aproximativ 530 de milioane de euro, pe baza impulsionării venite de la tranzacțiile cu portofolii de retail, arată un studiu realizat de Cushman & Wakefield Echinox, firmă specializată în consultanță imobiliară.

În primele șase luni, au fost consemnate șase tranzacții care au implicat portofolii de spații comerciale, printre care participația de 50% cumpărată de grupul Atterbury din patru centre comerciale Iulius Mall, achizițiile grupului Mitiska (50% dintr-un portofoliu de opt parcuri comerciale, respectiv un portofoliu format din alte 11 parcuri comerciale), vânzarea ultimelor patru spații în care mai funcționau hipermarketuri Real, vânzarea spațiilor Praktiker din Ploiești și Constanța, respectiv vânzarea spațiilor XXL Megadiscount din Sibiu și Galați.

„Aceste tranzacții au venit pe fondul unei evoluții pozitive a economiei, în general, și a consumului, în particular, în condițiile în care PIB-ul României a înregistrat în primele șase luni ale anului o creștere record la nivelul Uniunii Europene de 5,8%, în timp ce comerțul cu amănuntul a avansat cu 7,3%, după un an 2016 cu o evoluție spectaculoasă în care a fost consemnat un plus de 13,5%”, se mai arată în studiu.

Piața din București a atras 24% din volumul total de investiții. În Capitală au fost tranzacționate în special clădiri de birouri, precum Green Court C, Polona Business Center, ART Business Center 7 sau Cascade Offices.

În afara Bucureștiului, pe lângă proprietățile de retail, au fost tranzacționate spații logistice și industriale în preajma orașelor Sibiu și Pitești.

„Există o evidentă schimbare pozitivă cu privire la interesul investitorilor față de activele imobiliare, în special de la începutul anului 2017. Acest fapt va aduce o lichiditate suplimentară în piață, dar nu va avea un impact asupra randamentelor pe termen scurt, în condițiile în care investitorii sunt în continuare foarte atenți în procesul de selecție a activelor țintă”, a declarat Tim Wilkinson, Partner Capital Markets.

Printre jucătorii noi intrați în piața locală în prima jumătate a acestui an pot fi menționați sud-africanii de la Atterbury, al patrulea grup din Africa de Sud care intră pe piața imobiliară din România, și Hili Properties, grup care și-a făcut intrarea prin achiziția clădirii ART Business Center 7 din nordul Capitalei.

 


FOTO: Iulius Mall

Gabriel Bucur

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

2 zile ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

2 zile ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

2 zile ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

3 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

3 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

3 zile ago

Acest website folosește cookies