Ştiri

Peste 10 milioane de conexiuni mobile, afectate de incidente de securitate în 2016

În 2016, au fost raportate 279 de incidente cu impact semnificativ care au adus atingere securității și integrității rețelelor și serviciilor de comunicații electronice. Astfel, în total, peste 12 milioane de conexiuni au fost afectate, de două ori mai multe față de anul 2015, arată un raport al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Cele mai numeroase incidente au fost înregistrate la conexiunile mobile (telefonie si internet), peste zece milioane de conexiuni fiind afectate. Astfel, în cazul telefoniei mobile peste 5,6 milioane de conexiuni au fost afectate, acestea fiind urmate de serviciile de internet mobil (peste 5 milioane de conexiuni afectate).

Locul al treilea este ocupat de telefonia fixă (aproximativ 570.000 de conexiuni afectate) și internetul fix (aproximativ 470.000 de conexiuni). La polul opus se situează conexiunile de retransmisie a programelor audiovizuale (aproximativ 450.000).

Potrivit datelor ANCOM, anul trecut un incident cu impact semnificativ asupra securității și integrității rețelelor și serviciilor de comunicații electronice a afectat în medie 47.859 de conexiuni, de două ori mai multe față de anul 2015 (cu o medie de 22.773 conexiuni afectate de un singur incident).

CITEȘTE ȘI: ANCOM: RCS&RDS va putea aplica suprataxe de roaming

Durata medie a unui incident semnificativ a fost de aproximativ 7,5 ore, în timp ce durata totală a incidentelor de securitate raportate pe anul 2016 este de 1.347 de ore. Cele mai multe incidente de securitate au avut loc în București și Ilfov, urmate de județele Constanța, Teleorman și Călărași.

În ceea ce privește cauzele care au generat aceste incidente, ANCOM precizează că 7% dintre incidente au fost cauzate de erori umane (de pildă, configurarea și operarea greșită a unor echipamente) și fenomene naturale (cum ar fi ninsori și furtuni care au afectat diferite echipamente),  27% dintre incidente au fost cauzate de erori de sistem (software sau hardware), majoritatea incidentelor semnificative (66%) fiind determinate de factori externi (cum ar fi întreruperea alimentării cu energie electrică sau secționarea accidentală a fibrei optice).

 


FOTO: Mediafax

Cristina Dobreanu

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

3 zile ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

3 zile ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

3 zile ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

3 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

3 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

3 zile ago

Acest website folosește cookies