ANCOM: RCS&RDS va putea aplica suprataxe de roaming

Cristina Dobreanu 30/06/2017 | 16:49 Ştiri
ANCOM: RCS&RDS va putea aplica suprataxe de roaming

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a aprobat cererea RCS&RDS de a aplica propriilor clienți anumite suprataxe, în plus față de tarifele naționale, pentru serviciile de roaming în Uniunea Europeană, dar și în Norvegia, Islanda, respectiv Liechtenstein.

ANCOM  spune că, astfel va permite RCS&RDS recuperarea costurilor de furnizare a serviciilor de roaming și menținerea tarifelor pentru serviciile oferite în România, în conformitate cu reglementările europene privind roaming-ul.

Suprataxele maxime de roaming care pot fi aplicate de RCS&RDS sunt de 0,031 Euro/minut, pentru apelurile efectuate; 0,0108 Euro/minut, pentru apelurile primite; respectiv 6,37 Euro/GB (0,00637 Euro/MB), pentru consumul de date efectuat între 30 iunie – 31 decembrie 2017, respectiv 4,9 Euro/GB (0,0049 Euro/MB), pentru consumul de date efectuat între 1 ianuarie – 30 iunie 2018.

Pentru apelurile efectuate în roaming în țările menționate mai sus, abonații RCS&RDS vor plăti, de la primul minut, numai suprataxa, în limita minutelor naționale incluse, respectiv tariful pentru apeluri în afara rețelei plus suprataxa, după epuizarea minutelor naționale incluse.    Pentru apelurile primite în roaming, abonații RCS&RDS vor plăti, de la primul minut, numai suprataxa. Pentru datele consumate, se va plăti numai suprataxa de la primul MB.

Potrivit reglementărilor europene privind roaming-ul, operatorii mobili care nu sunt în măsură să susțină comercial „Roam like at home”, pot solicita și pot fi autorizați de autoritatea de reglementare, în urma unei analize, să perceapă utilizatorilor anumite suprataxe de sustenabilitate, în plus față de tarifele naționale. Până în prezent, ANCOM a primit o singură astfel de cerere, din partea RDS&RCS.


Sursă foto: Mediafax

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.