Ştiri

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: S-a terminat perioada dobânzilor foarte scăzute sau negative

Românii care au luat credite pentru a-şi cumpăra case nu au devenit prizonierii băncilor, ci ai propriilor aspiraţii, în vreme ce perioada dobânzilor foarte scăzute sau chiar negative a apus, este de părere guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

Isărescu a fost prezent, joi, în cadrul conferinței pentru lansarea Raportului asupra stabilității financiare și a spus că BNR vrea să promoveze, prin acest raport, o discuție serioasă despre creditul ipotecar, nu una de tipul „alba-neagra”, cu lozinci care fac referire la descurajarea creditării de către banca centrală.

Guvernatorul BNR mai a spus că raportul din acest an evidenţiază şi riscul de nerambursare a creditelor, care poate fi atenuat de găsirea unui echilibru între aspiraţii şi riscuri. „Se spune că oamenii care şi-au luat case au devenit robii băncilor. Nu au devenit robii băncilor. Ei au devenit prizonierii unei aspiraţii pe care doreau să şi-o îndeplinească, de a-şi face o casă. De a-şi face o casă rapid, fără să aştepte 20-30 de ani, dotată de la început, pe care s-o plătească în 20-30 de ani”, a precizat Isărescu.

Citiți și: Ratele românilor cresc din nou. Indicele Robor atinge încă un record al ultimilor patru ani

El consideră că tinerii care îşi iau un credit ipotecar trebuie să fie conştienţi de riscurile asumate. „A cumpăra în tinereţe cu o casă, şi încă una mobilată, este un lucru extrem de serios. Prin acest raport, vrem să promovăm o discuţie serioasă despre creditul ipotecar. Nu o discuţie de tipul alba-neagra: Banca Naţională descurajează sau omoară creditul. Păi, asta vrem să promovăm? Cu lozinci din acestea care nu spun mai nimic?”, a spus Isărescu.

Guvernatorul a subliniat că banca centrală vrea să găsească o formulă de echilibru între aspiraţia pozitivă de lua o casă şi riscurile asumate. Isărescu a subliniat că raportul are scopul de a identifica vulnerabilităţile cheie ale sistemului financiar, care pot amplifica şocurile interne şi internaţionale, în contextul în care epoca dobânzilor scăzute s-a terminat.

„Ne aflăm la începutul unui nou ciclu de evoluţie financiară. S-a terminat perioada dobânzilor foarte scăzute sau negative. Aşteptăm să vedem ce va hotărî şi Banca Centrală Europeană (BCE)”, a spus Isărescu. Guvernatorul consideră că dobânzile în România sunt încă scăzute, deşi au crescut în ultima perioadă, iar o îmbunătăţire a performanţei sectorului bancar ajută economia.

 


FOTO: Mediafax

Gabriel Bucur

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

2 zile ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

2 zile ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

2 zile ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

2 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

2 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

2 zile ago

Acest website folosește cookies