Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: S-a terminat perioada dobânzilor foarte scăzute sau negative

Gabriel Bucur 14/06/2018 | 14:04 Ştiri
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: S-a terminat perioada dobânzilor foarte scăzute sau negative

Românii care au luat credite pentru a-şi cumpăra case nu au devenit prizonierii băncilor, ci ai propriilor aspiraţii, în vreme ce perioada dobânzilor foarte scăzute sau chiar negative a apus, este de părere guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

Isărescu a fost prezent, joi, în cadrul conferinței pentru lansarea Raportului asupra stabilității financiare și a spus că BNR vrea să promoveze, prin acest raport, o discuție serioasă despre creditul ipotecar, nu una de tipul „alba-neagra”, cu lozinci care fac referire la descurajarea creditării de către banca centrală.

Guvernatorul BNR mai a spus că raportul din acest an evidenţiază şi riscul de nerambursare a creditelor, care poate fi atenuat de găsirea unui echilibru între aspiraţii şi riscuri. „Se spune că oamenii care şi-au luat case au devenit robii băncilor. Nu au devenit robii băncilor. Ei au devenit prizonierii unei aspiraţii pe care doreau să şi-o îndeplinească, de a-şi face o casă. De a-şi face o casă rapid, fără să aştepte 20-30 de ani, dotată de la început, pe care s-o plătească în 20-30 de ani”, a precizat Isărescu.

Citiți și: Ratele românilor cresc din nou. Indicele Robor atinge încă un record al ultimilor patru ani

El consideră că tinerii care îşi iau un credit ipotecar trebuie să fie conştienţi de riscurile asumate. „A cumpăra în tinereţe cu o casă, şi încă una mobilată, este un lucru extrem de serios. Prin acest raport, vrem să promovăm o discuţie serioasă despre creditul ipotecar. Nu o discuţie de tipul alba-neagra: Banca Naţională descurajează sau omoară creditul. Păi, asta vrem să promovăm? Cu lozinci din acestea care nu spun mai nimic?”, a spus Isărescu.

Guvernatorul a subliniat că banca centrală vrea să găsească o formulă de echilibru între aspiraţia pozitivă de lua o casă şi riscurile asumate. Isărescu a subliniat că raportul are scopul de a identifica vulnerabilităţile cheie ale sistemului financiar, care pot amplifica şocurile interne şi internaţionale, în contextul în care epoca dobânzilor scăzute s-a terminat.

„Ne aflăm la începutul unui nou ciclu de evoluţie financiară. S-a terminat perioada dobânzilor foarte scăzute sau negative. Aşteptăm să vedem ce va hotărî şi Banca Centrală Europeană (BCE)”, a spus Isărescu. Guvernatorul consideră că dobânzile în România sunt încă scăzute, deşi au crescut în ultima perioadă, iar o îmbunătăţire a performanţei sectorului bancar ajută economia.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.