Ideea zilei, 21 octombrie 2019. Afacere cu prune uscate
Pentru o afacere cu prune uscate veți avea nevoie de un buget mediu, întrucât investiția în utilajele de deshidratare este destul de ridicată, iar pentru a acoperi cererea marilor magazine va trebui să livrați mii de caserole lunar.
Ce trebuie să știți despre o afacere cu prune uscate
Buget: 20.000 EUR Timp: 12 luni Recuperare: 36 luni
O afacere cu prune uscate nu necesită și cultivarea pomilor fructiferi. Puteți cumpără prunele de la producători și să vă concentrați doar pe deshidratarea, ambalarea și comercializarea acestora
În anii buni puteți spera la un kilogram de prune uscate din 4 kg de prune verzi, dar în anii ploioși acest raport poate ajunge și spre 1 la 7
Deshidratarea prunelor se face într-un interval de 24 ore în cuptor tradițional din pământ, lemn și cărămidă. Puteți investi și într-un echipament modern de uscare a fructelor, însă costurile vor depăși 15.000 de euro (uscător de fructe, centrală termică și echipament de curățare și ambalare)
Dacă includeți și investiția într-o livadăde pruni pe câteva hectare, investiția poate depăși 20.000 de euro
Producția de prune uscate poate fi realizată pe toată perioadă anului
Extinderea afacerii poate solicita mai multă forță de muncă, achiziția unei autoutilitare de transport
O caserolă de 200-250 grame de prune uscate se vinde cu cel puțin 10 lei
Apetitul pentru fructe uscate este în creștere pe piața locală, în timp ce în Occident există deja o piață matură
Recuperarea investiției nu va avea loc prea curând, pentru că va trebui să amortizați utilajul de deshidratat prunele.
Cel mai devreme, în circa 3 ani veți recupera investiția.
Provocări și riscuri în afacerea cu prune uscate
Producția de prune este puternic influențată de vreme. În anii ploioși, crește cantitatea de apă în fruct și scade cea de zahăr.
Reticența marilor lanțuri de magazine, care pot refuza producătorii tradiționali cu produse mai sănătoase, fără conservanți
Interesul scăzut al autorităților, care nu susțin producătorii români