Ideea zilei, 21 octombrie 2019. Afacere cu prune uscate

NewMoney 21/10/2019 | 13:59 Ştiri
Ideea zilei, 21 octombrie 2019. Afacere cu prune uscate

Pentru o afacere cu prune uscate veți avea nevoie de un buget mediu, întrucât investiția în utilajele de deshidratare este destul de ridicată, iar pentru a acoperi cererea marilor magazine va trebui să livrați mii de caserole lunar.

Ce trebuie să știți despre o afacere cu prune uscate

  • Buget: 20.000 EUR
    Timp: 12 luni
    Recuperare: 36 luni
  • O afacere cu prune uscate nu necesită și cultivarea pomilor fructiferi. Puteți cumpără prunele de la producători și să vă concentrați doar pe deshidratarea, ambalarea și comercializarea acestora
  • În anii buni puteți spera la un kilogram de prune uscate din 4 kg de prune verzi, dar în anii ploioși acest raport poate ajunge și spre 1 la 7
  • Deshidratarea prunelor se face într-un interval de 24 ore în cuptor tradițional din pământ, lemn și cărămidă. Puteți investi și într-un echipament modern de uscare a fructelor, însă costurile vor depăși 15.000 de euro (uscător de fructe, centrală termică și echipament de curățare și ambalare)
  • Dacă includeți și investiția într-o livadă de pruni pe câteva hectare, investiția poate depăși 20.000 de euro
  • Producția de prune uscate poate fi realizată pe toată perioadă anului
  • Extinderea afacerii poate solicita mai multă forță de muncă, achiziția unei autoutilitare de transport
  • O caserolă de 200-250 grame de prune uscate se vinde cu cel puțin 10 lei
  • Apetitul pentru fructe uscate este în creștere pe piața locală, în timp ce în Occident există deja o piață matură
  • Recuperarea investiției nu va avea loc prea curând, pentru că va trebui să amortizați utilajul de deshidratat prunele.
  • Cel mai devreme, în circa 3 ani veți recupera investiția.

Provocări și riscuri în afacerea cu prune uscate

  • Producția de prune este puternic influențată de vreme. În anii ploioși, crește cantitatea de apă în fruct și scade cea de zahăr.
  • Reticența marilor lanțuri de magazine, care pot refuza producătorii tradiționali cu produse mai sănătoase, fără conservanți
  • Interesul scăzut al autorităților, care nu susțin producătorii români
  • Dificultatea de a accesa credite bancare

Vezi mai multe idei de afaceri pe WALL-STREET.ro.