Ştiri

Elevii vor putea participa în luna aprilie la Campania Naţională „Curăţăm România!”

Elevii vor putea participa pe parcursul lunii aprilie la Campania Naţională „Curăţăm România!”, care are ca obiectiv formarea de atitudini şi percepţii privind protecţia mediului.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, şi chestorul Camerei Deputaţilor, George Tuţă, au participat vineri la o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali privind „deschiderea şcolii româneşti către societate”, respectiv modernizarea/reforma învăţământului românesc. În cadrul evenimentului, cei doi miniştri au prezentat Campania Naţională „Curăţăm România!” (al cărei slogan este „Vrem o ţară fără deşeuri abandonate!”), care se va derula în cursul lunii aprilie 2022.

„Campania îşi propune responsabilizarea şi implicarea activă a tuturor elevilor cu obiectivul comun de a păstra o ţară curată, prin participarea specialiştilor în probleme de mediu la orele de dirigenţie cu tematici specifice, precum şi încurajarea implicării elevilor în activităţi de voluntariat în domeniul protecţiei mediului. Formarea de atitudini şi percepţii privind protecţia mediului reprezintă pentru cele două ministere un obiectiv la fel de important ca implicarea în acţiuni concrete de ecologizare pe bază de voluntariat”, informează un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.

Potrivit sursei citate de Agerpres, la nivelul fiecărui judeţ acţiunile educative vor fi coordonate de echipe mixte formate din reprezentanţi ai inspectoratelor şcolare şi ai instituţiilor de nivel judeţean din subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

În cadrul videoconferinţei, ministrul Educaţiei a subliniat importanţa introducerii „Săptămânii verzi” în structura anului şcolar 2022 – 2023 ca perioadă dedicată acţiunilor de protecţie a mediului.

Miniştrii Sorin Cîmpeanu şi Barna Tanczos au susţinut că regulamentul de organizare a „Săptămânii verzi” va fi elaborat în parteneriat de către cele două instituţii guvernamentale. „În urma iniţiativei legislative lansate de deputatul şi chestorul Camerei Deputaţilor George Tuţă, data de 11 aprilie a fost instituită „Ziua educaţiei financiare”, legea fiind deja adoptată de către Parlamentul României. Potrivit acestui demers, Parlamentul României, Ministerul Finanţelor, Ministerul Educaţiei, Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Institutul de Studii Financiare, precum şi alte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale sunt încurajate să organizeze manifestări publice, simpozioane, seminarii, mese rotunde sau alte tipuri de evenimente publice, în domeniul educaţiei financiare”, se arată în comunicat.

Reprezentantul Ministerului Educaţiei a solicitat în cadrul videoconferinţei inspectorilor şcolari generali ca încă din acest an, în intervalul 11-15 aprilie, să fie organizate întâlniri între elevi şi reprezentanţi ai instituţiilor financiar-bancare, subliniind importanţa abordării în şcoli a temelor de educaţie financiară în concordanţă cu vârstele elevilor. Totodată, a fost abordată implementarea componentei de educaţie a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, atât la nivelul inspectoratelor şcolare, cât şi la nivelul unităţilor de învăţământ.

„Au fost prezentate, de asemenea, standardele de echipare cu mijloace informatice a sălilor de clasă, laboratoarelor de informatică şi Smart Lab-urilor educaţionale, conform ordinului de ministru semnat în data de 30 martie şi transmis spre publicare în Monitorul Oficial. Un obiectiv ambiţios al Ministerului Educaţiei este ca, la sfârşitul perioadei de implementare a PNRR, fiecare sală de clasă din România să fie echipată cu tablă inteligentă cu ecran tactil, care să substituie creta şi tablele clasice”, susţine sursa citată.

Peste 360 milioane euro din PNRR sunt alocate de către Ministerul Educaţiei pentru finanţarea acestei măsuri care se doreşte a fi un pas esenţial spre reforma educaţiei propusă prin proiectul România Educată – componenta de digitalizare a educaţiei. Acestei sume i se adaugă cele peste 95 milioane euro pentru dotarea laboratoarelor standard de informatică şi aproape 120 milioane euro pentru înfiinţarea a 1.100 Smart Lab-uri, finanţarea fiind asigurată tot de către Ministerul Educaţiei, prin PNRR.

„Conform anunţului ministrului Sorin Mihai Cîmpeanu, inspectoratele şcolare judeţene vor fi entităţile responsabile de centralizarea solicitărilor la nivelul fiecărui judeţ şi de organizare a procedurilor de achiziţie, standardele de echipare promovate de către Ministerul Educaţiei (prin ordin de ministru) fiind deja transmise spre publicare în Monitorul Oficial. În acest context, s-a solicitat constituirea echipelor responsabile pentru implementarea acestui proiect la nivelul fiecărui inspectorat şcolar”, afirmă aceeaşi sursă.

Elena Marinescu

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

7 ore ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

7 ore ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

8 ore ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

9 ore ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

10 ore ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

13 ore ago

Acest website folosește cookies