Ştiri

STUDIU: COVID-19 poate avea efecte persistente asupra creierului

Unii pacienţi care au avut COVID-19 se plângeau de dureri de cap, ameţeală şi de alte simptome neurologice, însă medicii nu puteau înţelege complet cum afectează creierul virusul SARS-Cov-2.

Un studiu realizat de Universitatea din Tulane (Louisiana, SUA) a descris în detaliu cum afectează acest virus sistemul nervos central. Este vorba de prima evaluare exhaustivă a neuropatologiei asociate infectării cu SARS-CoV-2 efectuată asupra unor subiecţi non-umani, fiind vorba de primate, iar detaliile au fost publicate vineri de revista Nature Communications, citată de Agerpres.

Cercetătorii au observat că virusul poate provoca mici hemoragii în creier. Aceste patologii au fost prezente şi la pacienţii care nu suferit de o boală respiratorie gravă cauzată de virus. Tracy Fischer, cercetător principal şi profesor de microbiologie şi imunologie la Centrul Naţional de Cercetarea asupra Primatelor din Tulane, studiază creierul de multe decenii. La puţin timp după ce acest centru de primate a lansat un program pilot pentru COVID-19, la începutul anului 2020, ea a început să studieze mostre de ţesut cerebral de la persone infectate cu SARS-CoV-2.

Descoperirile iniţiale care evidenţiau amploarea daunelor observate asupra creierului în urma infectării cu SARS-CoV-2 au fost atât de surprinzătoare încât ea a dedicat întregul an perfecţionării controalelor studiului pentru ca rezultatele să fie clar asociate acestei infecţii. „Având în vedere că subiecţii nu au avut simptome respiratorii semnificative, nimeni nu se aştepta la daune atât de mari ale acestei boli asupra creierului. Însă descoperirile au fost distincte şi profunde iar rezultatul poate fi atribuit indubitabil bolii”, a spus cercetătoarea.

Concluziile coincid, de asemenea, cu rezultatele autopsiei persoanelor decedate în urma COVID-19, ceea ce sugerează că primatele pot fi un model non-uman sau substitut adecvat pentru a observa modul în care oamenii sunt afectaţi de această boală.

Complicaţiile neurologice sunt de obicei primele simptome ale infectării cu SARS-CoV-2 şi pot fi grave şi persistente. Acestea afectează în mod nedeterminat persoane de toate vârstele, cu sau fără comorbidităţi, boala având de asemenea niveluri diferite de gravitate, a precizat Tracy Fischer.

Elena Marinescu

Recent Posts

Noi obligaţii pentru transportatorii rutieri. Ce prevede Ghidul privind Sistemul national e-Transport

Ministerul Finanţelor şi ANAF au elaborat Ghidul privind Sistemul national e-Transport, prin care se urmăreşte…

2 zile ago

Se extind parcurile eoliene din România. Aviz al Ministerul Mediului pentru 81 de turbine

Ministerul Mediului a emis acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de…

2 zile ago

ANRE explică de ce este obligatorie montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice la prosumatori

Necesitatea ca prosumatorii să îşi instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producţia…

2 zile ago

Adrian Câciu: Valoarea investiţiilor publice a crescut cu 70% în primul trimestru din 2024

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat că în primul trimestru al acestui…

2 zile ago

Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB în primele trei luni ale anului

Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un…

2 zile ago

Câți bani cheltuie românii pentru masa de Paște – Sondaj

Aproape jumătate (49%) dintre participaţii la un studiu derulat de EY intenţionează că cheltuiască pentru…

2 zile ago

Acest website folosește cookies