Ştiri

Eclipsă de lună, vizibilă din România în această seară

În noaptea de marţi spre miercuri se va produce o eclipsă parţială de Lună, vizibilă în totalitate din ţara noastră, dacă cerul este senin sau printre nori, anunță Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Eclipsa începe la ora 21.44 când Luna se află aproape de orizontul de sud-est. Schimbări pe discul selenar se vor putea vedea atunci când Luna intră în umbra Pământului, începând cu ora 23.00. Atunci partea din dreapta a discului va începe să fie mai puţin strălucitoare.

Eclipsa care are loc în noaptea dintre 16 şi 17 iulie este una parţială, adică Luna nu intră complet în umbra Pământului. Maximul se produce la ora 0.31, pe 17 iulie, când mai mult de jumătate din discul lunii se va afla în umbra Pământului. Fenomenul va putea fi observat pe tot parcursul desfăşurării lui, din toată ţara, dacă va fi cerul senin.

Eclipsa începe la ora 21.44, când Luna intră în penumbra Pământului, dar schimbări pe discul acesteia se pot vedea doar din momentul în care va intra în umbră, de la ora 23.02. Faza cea mai spectaculoasă a fenomenului reprezintă perioada în care Luna se află în umbră, jumătatea de sus a discului acesteia fiind mai întunecată decât de obicei. Faza maximă durează două ore şi are maximul la 0.21. Eclipsa se termină la ora 3.18. Toate fazele sunt vizibile din România, Luna fiind poziţionată pe toată această perioadă destul de aproape de orizont, înspre sud.

Momentul de maxim se produce la ora 00:21. Dacă veţi privi Luna la acea oră, veţi vedea cum partea de sus a discului este mai roşie decât partea de jos. Motivul este că ceva mai mult de 50% din discul selenar se află în umbra Pământului. Partea de jos a discului se află în penumbră şi are o strălucire mai mare.

Luna va ieşi din umbră la ora 2, iar la ora 3:18 eclipsa se termină. Cea mai spectaculoasă parte a fenomenului se va produce între ora 23.00 şi 2.00.

Potrivit specialiştilor de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” după începutul eclipsei, la 21.44, va putea să fie urmărită intrarea Lunii în umbră, de la 23.02, maximul eclipsei, când Luna este mai mult de jumătate în umbră, fiind la ora 0.21. De la 2.00, Luna iese din umbră pentru ca finalul eclipsei să aibă loc la ora 3.18.

Pe tot parcursul fenomenului în dreapta Lunii se va afla planeta Saturn şi o constelaţie în formă de casă, constelaţia Sagittarius.

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” va fi deschis pe perioada desfăşurării eclipsei.

NewMoney

Recent Posts

Platforma de socializare TikTok dă în judecată guvernul SUA

TikTok a decis să dea în judecată guvernul Statelor Unite, în efortul de a opri…

2 ore ago

Falimentul personal, colacul de salvare pentru tot mai mulţi români

În primele trei luni ale acestui an, aproape 60 de români și-au declarat falimentul personal,…

2 ore ago

Undă verde pentru reabilitarea blocurilor cu 90% fonduri europene

Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul care aprobă ordonanţa de urgenţă…

3 ore ago

CFR Călători estimează pierderi de peste un miliard de lei în 2024

CFR Călători estimează pierderi de 1,026 miliarde lei în acest an. Compania a planificat în…

4 ore ago

Maia Sandu pune gaz pe foc: Rep. Moldova îşi propune să reintegreze regiunea separatistă Transnistria

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că ţara sa îşi propune să reintegreze regiunea…

5 ore ago

Tranzacţia prin care Intesa Sanpaolo S.p.A. intenţionează să preia First Bank a fost autorizată de Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurenţei anunţă că a autorizat tranzacţia prin care Intesa Sanpaolo S.p.A. intenţionează să preia…

6 ore ago

Acest website folosește cookies