Ştiri

Credit Suisse a pierdut active de 61 de miliarde de franci elveţieni în primul trimestru

Credit Suisse a declarat luni că în primul trimestru au fost retrase din bancă active de 61 de miliarde de franci elveţieni (68 de miliarde de dolari) şi că ieşirile continuă, subliniind provocarea cu care se confruntă UBS Group în salvarea sa, transmite Reuters, citată de News.ro.

Depozitele clienţilor au scăzut cu 67 de miliarde de franci în primul trimestru, iar banca a remarcat că multe depozite la termen ajunse la maturitate nu au fost reînnoite.

”Aceste ieşiri s-au moderat, dar nu s-au inversat încă până pe 24 aprilie 2023”, a spus Credit Suisse, adăugând că cei mai mulţi bani care părăsesc bancă provin de la divizia de administrare a averilor şi că retragerile au avut loc în toate regiunile.

Ieşirea netă de active a urmat celor 110,5 miliarde de franci retraşi de clienţii de la bancă în trimestrul al patrulea din 2022.

Banca a raportat probabil rezultate financiare pentru ultima oară, deoarece fuziunea sa cu UBS, concepută de stat, este aşteaptată să se încheie în curând.

O mare parte din reputaţia Elveţiei, ca centru financiar global de încredere, în special pentru cei ultra bogaţi, va depinde de integrarea cu succes a celor două bănci de importanţă sistemică la nivel global.

Unii analişti au remarcat că ieşirile de active nu au fost atât de grave pe cât se temeau, dar alţii au spus că amploarea este alarmantă.

Capacitatea Credit Suisse de a genera venituri părea să fie atât de afectată, încât ”acordul ar putea rămâne un obstacol pentru rezultatele operaţionale UBS, dacă nu se anunţă un plan de restructurare mai profund”, a declarat analistul londonez Thomas Hallett de la KBW, într-o notă adresată clienţilor.

Activele administrate de divizia emblematică de gestionare a averilor au scăzut cu 29%, până la 502,5 miliarde de franci, la sfârşitul lunii martie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Clienţii au început să scoată rapid bani din Credit Suisse, afectată de scandal, după ce acesta a fost prinsă în turbulenţele pieţei declanşate de prăbuşirea băncilor americane Silicon Valley Bank şi Signature Bank.

În pachetul de salvare grăbit, realizat împreună cu autorităţile elveţiene, UBS a fost de acord să preia Credit Suisse pentru 3 miliarde de franci, în acţiuni, şi să-şi asume pierderi de până la 5 miliarde de franci. Acordul include, de asemenea, în garanţii financiare de stat de 200 de miliarde de franci.

Andrei Dumitru

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

2 zile ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

2 zile ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

2 zile ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

2 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

2 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

2 zile ago

Acest website folosește cookies