Fapt Divers

Cod rutier 2020. În ce împrejurări pot pleca șoferii de la locul accidentului fără să fie sancționați de polițiști

În cazul unui accident de circulație, șoferii implicați au anumite obligații potrivit legii. Foarte important este tipul accidentului (cu victime sau fără), însă în ambele cazuri există obligații conform Codului penal.

Codul penal prevede însă câteva situații în care conducătorii auto pot pleca de la locul faptei, iar recent, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a stabilit încă o situație în care conducătorii auto pot pleca de la locul accidentului fără a fi pedepsiți de legislația în vigoare, potrivit avocatnet.ro.

Codul penal prevede atât patru situații în care șoferii implicați într-un accident de circulație pot părăsi locul accidentului, cât și pedeapsa de care sunt pasibili cei care pleacă, totuși, de la locul faptei.

Cod rutier 2020. Patru situații în care șoferii pot pleca de la locul accidentului

  1. Șoferul poate părăsi locul accidentului dacă în urma evenimentului s-au produs doar  pagube materiale. În această situație șoferii trebuie să anunțe autoritățile în cel mult 24 de ore și să scoată autoturismele în afara șoselei.
  2. Șoferul poate părăsi locul accidentului dacă transportă el însuși persoanele rănite la spital. În această situație, șoferul trebuie să declare la unitatea medicală datele sale de identitate și numărul de înmatriculare al vehiculului, apoi să se întoarcă imediat la locul accidentului.
  3. Șoferul poate părăsi locul accidentului dacă victima părăsește locul accidentului. În acest caz, șoferul trebuie să anunțe la cea mai apropiată secție de poliție, evenimentul care s-a produs.
  4. Șoferul poate părăsi locul accidentului dacă acesta este singurul implicat în accident și este unica victimă a acestuia.

Există și o a cincea situație în care un șofer poate părăsi locul accidentului, însă aceasta se aplică conducătorilor auto de autoutilitare cu regim special. Astfel, șoferul poate părăsi locul accidentului dacă acesta conduce o autoutilitară cu regim prioritar și este în misiune. În acest caz, șoferul autoutilitarei trebuie să anunțe poliția referitor la accident.

Cei care nu respectă aceste prevederi legale și părăsesc locul accidentului fără acordul poliției sau al procurorului care efectuează cercetarea sunt pedepsiți, conform legislației în vigoare, cu închisoarea de la doi la șapte ani. De asemenea, aceeași pedeapsă este aplicată și pentru cei care modifică sau șterg urmele de la locul faptei, în cazul în care în urma accidentului a rezultat moartea sau rănirea uneia sau a mai multor persoane.

NewMoney

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

2 ore ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

2 ore ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

3 ore ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

4 ore ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

5 ore ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

8 ore ago

Acest website folosește cookies