Cod rutier 2020. În ce împrejurări pot pleca șoferii de la locul accidentului fără să fie sancționați de polițiști

NewMoney 10/08/2020 | 14:07 Fapt Divers
Cod rutier 2020. În ce împrejurări pot pleca șoferii de la locul accidentului fără să fie sancționați de polițiști

În cazul unui accident de circulație, șoferii implicați au anumite obligații potrivit legii. Foarte important este tipul accidentului (cu victime sau fără), însă în ambele cazuri există obligații conform Codului penal.

Codul penal prevede însă câteva situații în care conducătorii auto pot pleca de la locul faptei, iar recent, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a stabilit încă o situație în care conducătorii auto pot pleca de la locul accidentului fără a fi pedepsiți de legislația în vigoare, potrivit avocatnet.ro.

Codul penal prevede atât patru situații în care șoferii implicați într-un accident de circulație pot părăsi locul accidentului, cât și pedeapsa de care sunt pasibili cei care pleacă, totuși, de la locul faptei.

Cod rutier 2020. Patru situații în care șoferii pot pleca de la locul accidentului

  1. Șoferul poate părăsi locul accidentului dacă în urma evenimentului s-au produs doar  pagube materiale. În această situație șoferii trebuie să anunțe autoritățile în cel mult 24 de ore și să scoată autoturismele în afara șoselei.
  2. Șoferul poate părăsi locul accidentului dacă transportă el însuși persoanele rănite la spital. În această situație, șoferul trebuie să declare la unitatea medicală datele sale de identitate și numărul de înmatriculare al vehiculului, apoi să se întoarcă imediat la locul accidentului.
  3. Șoferul poate părăsi locul accidentului dacă victima părăsește locul accidentului. În acest caz, șoferul trebuie să anunțe la cea mai apropiată secție de poliție, evenimentul care s-a produs.
  4. Șoferul poate părăsi locul accidentului dacă acesta este singurul implicat în accident și este unica victimă a acestuia.

Există și o a cincea situație în care un șofer poate părăsi locul accidentului, însă aceasta se aplică conducătorilor auto de autoutilitare cu regim special. Astfel, șoferul poate părăsi locul accidentului dacă acesta conduce o autoutilitară cu regim prioritar și este în misiune. În acest caz, șoferul autoutilitarei trebuie să anunțe poliția referitor la accident.

Cei care nu respectă aceste prevederi legale și părăsesc locul accidentului fără acordul poliției sau al procurorului care efectuează cercetarea sunt pedepsiți, conform legislației în vigoare, cu închisoarea de la doi la șapte ani. De asemenea, aceeași pedeapsă este aplicată și pentru cei care modifică sau șterg urmele de la locul faptei, în cazul în care în urma accidentului a rezultat moartea sau rănirea uneia sau a mai multor persoane.