Ştiri

Ce rezultate au avut companiile din domeniul apărării în 2017, an în care MApN a avut buget de 2% din PIB

Turbomecanica a avut o creștere însemnată a profitului în 2017, în contextul în care acțiunile companiei au înregistrat cea mai bună dinamică din rândul titlurilor listate la Bursa de Valori București (BVB), reiese dintr-o analiză Tradeville. Mai puțin bune au fost rezultatele raportate de companiile din domeniul apărării, în contextul în care bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale (MApN) a fost anul trecut, în premieră, de 2% din PIB. 

Aerostar Bacău (ARS) a raportat un profit net preliminar de 53 de milioane de lei, în scădere cu 5,8% față de rezultatul din 2016. Deși compania a pus în aplicare programe de investiții pentru dezvoltarea activității, volumul de afaceri s-a diminuat cu 4,5% față de anul anterior, la 340,2 milioane de lei. Singurul element din structura veniturilor care a prezentat o creștere de 173% la 10 milioane de lei au fost veniturile aferente stocurilor de produse finite și de producție în curs de execuție.

La nivelul cheltuielilor operaționale, ARS a înregistrat o diminuare a acestora cu 1,7%, la 295,3 milioane de lei. Deși volumul de afaceri s-a diminuat, cheltuielile cu materialele s-au majorat cu 14% la 128 de milioane de lei, creșterea fiind influențată de aprecierea cotațiilor aluminiului pe piețele internaționale.

ARS propune un divident brut de 0,094 lei/acțiune, echivalentul unui randament de 2% la închiderea din 23 februarie 2018.

IAR Ghimbat (IARV), companie în cadrul căreia statul deține o participație de 64%, a raportat un profit net preliminar de 11 milioane de lei, în scădere cu 10% față de rezultatul din anul precent. În anul 2017, volumul de afaceri al companiei a crescut cu aproximativ 21% la 185 de milioane de lei, evoluția cifrei de afaceri fiind determinată de noile contracte semnate din cadrul proiectelor de înzestrare a armatei.

Cheltuielile de exploatare totale s-au majorat cu 18,7% la 1717 milioane de lei, fiind determinate de creșterea cheltuielilor cu materiile prime și materiale cu 47% la 134 milioane de lei, ca urmare a intensificării volumului de afaceri.

Deși IARV a obținut un rezultat operațional în valoare de 16,4 milioane de lei, în creștere cu 4,4% față de perioada anterioară, profitul net a fost influențat negativ de înregistrarea unui rezultat financiar de 550.000 de lei, în scădere cu 78% față de 2016.

Turbomecanica (TBM), producător de motoare cu turbină de gaze şi ansamble mecanice pentru aeronave, a raportat un profit net preliminar de 14,6 milioane de lei, în creștere cu 35% față de profitul obținut în 2016. Brokerii de la Tradeville sunt de părere că planul de înzestrare a armatei și-a pus amprenta asupra cifrei de afaceri a companiei, aceasta majorându-se cu 21,3% la 100,7 milioane de lei.

Cheltuielile de exploatare au înregistrat la rândul lor o creștere de 36%, ca urmare a creșterii volumului de afaceri, o creștere importantă fiind prezentă în dreptul cheltuielilor cu materiile prime și materiale de 23,8% și a cheltuielilor cu salariile de 19,5%, cele două categorii reprezentând peste 70% din totalul cheltuielilor operaționale. Față de rezultatele raportate în anul precedent, Turbomecanica a înregistrat un rezultat operațional de 22 de milioane de lei, în ceștere cu aproximativ 34%.


FOTO: Mediafax Foto

NewMoney

Recent Posts

TEILOR lansează DAAR, un nou brand de bijuterii, cu un portofoliu axat pe diamantele create în laborator

Grupul TEILOR anunță lansarea unui nou brand de bijuterii, DAAR, pe piața din România. Cu…

18 minute ago

Centrokinetic, în parteneriat cu AGISTA, achiziționează pachetul majoritar al clinicii Socrates din Timișoara

Fondul de investiții de growth AGISTA a sprijinit cel mai mare lanț de recuperare medicală…

o oră ago

Nokia 3210 se întoarce după 25 de ani de la lansare

Este telefonul mobil care a definit o întreagă generație. Și acum, la 25 de ani…

o oră ago

Cipru, în topul destinațiilor pentru români, alături de Grecia și Turcia

Cu aproximativ un million de locuitori, Cipru este una dintre țările cele mai dezvoltate pe…

2 ore ago

Lewis Hamilton, așteptat să conducă brandul Ferrari spre victorie și pe burse

Ferrari tocmai și-a publicat rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului 2024, demers care s-a…

2 ore ago

Începe HERBARIUM FESTIVAL 2024 la Therme București (P)

Therme București, cel mai mare centru de wellness din Europa, lider în promovarea wellbeing-ului și…

3 ore ago

Acest website folosește cookies