Ştiri

Cât de pregătite sunt marile orașe să preia absolvenții de facultate. Unde sunt cele mai bune condiții

Stocul de spații de birouri moderne din principalele orașe regionale din România, respectiv din Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov, a ajuns la aproape 700.000 de metri pătrați, la mijlocul acestui an. Comparativ, în București, stocul însumează 2,6 milioane de metri pătrați, cu 73% mai mult, reiese din datele firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Capitala depășește cele patru orașe la nivelul stocului de spații de birouri, însă numărul cumulat de studenți din Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și Brașov este cu 5,6% mai mare, aproape 182.000, față de cei 172.000 de studenți din București.

Drept comparație, un decalaj în dezvoltare există și în Polonia, între orașele regionale și capitală. În timp ce stocul modern din Varșovia a depășit pragul de cinci milioane de metri pătrați, în Cracovia, Lodz, Katowice și Wroclaw suprafața cumulată a clădirilor de birouri este de 2,7 milioane de metri pătrați. La capitolul studenți, în Varșovia sunt înregistrați 249.000, în timp ce în cele patru orașe regionale totalul este aproape dublu, 471.000, reiese din datele transmise de Cushman & Wakefield Echinox.

În ceea ce privește densitatea spațiilor de birouri raportată la numărul de studenți, în Varșovia sunt 21 de metri pătrați / student, iar în București sunt 15 metri pătrați / student. Orașele regionale din Polonia au între 4,5 metri pătrați / student în Lodz și 6,7 metri pătrați / student în Wroclaw, în timp ce în Iași sunt 3,4 metri pătrați / student, în Timișoara sunt 3,6 metri pătrați / student, în Cluj sunt 4,1 metri pătrați / student, iar în Brașov sunt 4,4 metri pătrați / student.

Este normal ca dezvoltarea pieței de birouri să înceapă în capitale (…) pe măsură ce competiția pe forța de muncă devine din ce în ce mai acerbă, companiile caută să se extindă și în alte centre universitare importante, unde găsesc forță de muncă bine pregatită, iar nivelul salarial este ușor mai scazut. Vedem un potențial semnificativ de creștere a pieței de birouri din afara Bucureștiului, drept dovadă, până la finalul anului 2018 stocul din Cluj, Timișoara, Iași și Brașov va crește cu 35 – 40% și se va apropia de pragul de un milion de metri pătrați”, a declarat Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Cea mai semnificativă dezvoltare va fi în orașele Timișoara și Cluj-Napoca, unde vor fi inaugurate proiecte noi de birouri cu o suprafață de aproximativ 90.000 de metri pătrați în fiecare din cele două orașe.

Gabriel Bucur

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

10 ore ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

10 ore ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

10 ore ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

11 ore ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

13 ore ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

16 ore ago

Acest website folosește cookies